Talen in Suriname: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
93 bytes toegevoegd ,  4 maanden geleden
geen bewerkingssamenvatting
De officiële '''taal in [[Suriname]]''' is het [[Nederlands]], en het [[Surinaams-Nederlands]] is daarvan de plaatselijke variant. Onder elkaar, in minder formele context, spreken de meeste Surinamers ook vaak [[Sranantongo]], of kortweg [[Sranan]]. Als derde taal wordt het [[Sarnami Hindoestani]] kortweg [[Sarnami]] gebruikt.
 
In Suriname worden twintig talen gesproken. De meeste Surinamers zijn meertalig. Qua aantallen sprekers zijn de belangrijkste talen in Suriname achtereenvolgens het [[Surinaams-Nederlands]], het [[Sranantongo]], het [[Sarnami Hindoestani]] (Surinaams Hindoestaans), het [[Javaans]] en de verschillende Marrontalen (vooral [[Saramaccaans]] en [[Aukaans]]). Daar de meeste Surinamers meertalig zijn (bijvoorbeeld Nederlands- én Surinaamstalig), is het echter niet eenvoudig om mensen in te delen in één bepaalde taalgroep.
 
Volgens de uitkomsten van de achtste algemene volks- en woningtelling, die in 2012 in Suriname werd gehouden, is Nederlands de meest gesproken thuistaal in Suriname. In ruim 73% van de huishoudens wordt Nederlands als eerste of tweede taal gesproken. Het Sranantongo wordt in 44% van de huishoudens gesproken, hoofdzakelijk als tweede taal, het Sarnami Hindoestani in ruim 21% en het Javaans in 9% van de huishoudens. Opmerkelijk is de tweetaligheid van de Surinaamse huishoudens: in bijna 80% wordt een tweede taal gesproken.
32.305

bewerkingen

Navigatiemenu