Mara (jeugdbende): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
320 bytes toegevoegd ,  6 maanden geleden
die docu had niet het complete verhaal. Laten we dan liever https://es.wikipedia.org/wiki/Mara_Salvatrucha als bron nemen
(Toevoeging feitje uit documentaire.)
(die docu had niet het complete verhaal. Laten we dan liever https://es.wikipedia.org/wiki/Mara_Salvatrucha als bron nemen)
 
'''Mara’s ''' zijn jeugdbendes in [[Midden-Amerika]]. Deze bendes, waarvan de [[Mara Salvatrucha]] (ook bekend als ''MS 13'') en de ''Calle 18'' de grootste zijn, opereren met name in [[Honduras]], [[Guatemala]] en [[El Salvador]] en in mindere mate in [[Nicaragua]]. Sinds de bendes in deze landen harder worden aangepakt wijken ze ook uit naar [[Mexico (land)|Mexico]], en er zijn ook al bendeleden gesignaleerd in [[Spanje]].
 
De naam Mara's"mara" is waarschijnlijke afkomstig van het neologisme "mara", dat in de jaren zeventig en tachtig veel werd gebruikt als synoniem voor "vriendengroep", zonder enige criminele connectie. Geleidelijk aan werd de betekenis van de naam vervormd tot die van "bende". Een alternatieve verklaring die wel gehoord wordt is dat de naam is afgeleid van de "marabunta", een andere naam voor de roofmier of de trekmier, vanwege de vergelijking dat beide een spoor van vernieling achter zich laten en in grote groepen bewegen.
 
De bendes werden in de jaren tachtig van de 20e eeuw opgericht door Midden-Amerikaanse migranten in de [[Verenigde Staten]], met name in [[Los Angeles]]. Veel bendeleden verbleven illegaal in de Verenigde Staten. Doordat ze werden uitgezet naar hun eigen land of daar vrijwillig weer naar teruggingen, werden de bendes ook naar deze landen verplaatst. Lange tijd leidden ze daar een bestaan in de marge, totdat de [[orkaan]] [[Mitch (orkaan)|Mitch]] in [[1998]] grote verwoestingen in Midden-Amerika aanrichtte. De armoede en werkloosheid nam daardoor aanzienlijk toe, en de mara’s kregen meer toestroom van geïnteresseerde jongeren.
16.400

bewerkingen

Navigatiemenu