Ploegschaarbeen: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
2 bytes verwijderd ,  2 maanden geleden
kleine correcties
(kleine correcties)
 
| DorlandsSuf =
}}
Het '''ploegschaarbeen'''<ref name="Broek1954">Broek, A.J.P. van den, Boeke, J & Barge, J.A.J (1954). ''Leerboek der beschrijvende ontleedkunde van de mens. Deel I. Geschiedenis der ontleedkunde, bewegingsorganen, vaatstelsel'' (8ste druk). Utrecht: N.V. A. Oosthoek’s Uitgeverij Mij.</ref><ref name="Coëlho1965">Kloosterhuis, G. (1965). ''Praktisch verklarend zakwoordenboek der geneeskunde'' (9de druk). Den Haag: Van Goor Zonen.</ref> of de '''vomer'''<ref name="His">His (1895). ''Die anatomische Nomenclatur. Nomina Anatomica. Der von der Anatomischen Gesellschaft auf ihrer IX. Versammlung in Basel angenommenen Namen''. Leipzig: Verlag von Veit & Comp.</ref> is een van de ongepaarde [[bot (anatomie)|botten]] van de [[schedel]]. Het bevindt zich in het [[mediaan (anatomie)|mediane]] vlak en is verbonden met het [[wiggenbeen]], het [[zeefbeen]], het [[os palatinum|verhemeltebeengehemeltebeen]] en de linker en rechter [[bovenkaakbeen]]deren.
 
==Anatomische details==
 
== Begrenzingen ==
De bovengrens, de dikste rand heeft een diepe groeve in het midden met aan beide zijden twee horizontale vleugels (''alae'') van bot; op deze groeve rust de voorzijde (''rostrum'') van het [[wiggenbeen]]; de randen van deze vleugel grenzen aan de ''processus vaginalis'' van vleugelvormige platen van het wiggenbeen aan de achterzijde en de ''processus sphenoidalis'' van het [[os palatinum|verhemeltebeenvgehemeltebeen]].
 
De ondergrens rust op de kam gevormd door het bovenkaakbeen en de verhemeltebeenderengehemeltebeenderen.
 
De voorste grens is de langste: deze loopt naar voren en naar beneden; De bovenste helft is verbonden met de loodrechte plaat van het zeefbeen; de onderste helft heeft een groef voor de onderste rand van het kraakbenige neustussenschot.
Het ploegschaarbeen is verbonden met zes andere botten:
* twee van de hersenschedel: het wiggenbeen en het zeefbeen
* vier van het aangezicht: de twee bovenkaakbeenderen (worden soms als een gezien) en de twee verhemeltebeenderengehemeltebeenderen.
Het ploegschaarbeen grenst ook aan het septumkraakbeen.
 
12.066

bewerkingen

Navigatiemenu