Standbeeld van Jan Pieterszoon Coen: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Label: bewerking met nieuwe wikitekstmodus
Label: bewerking met nieuwe wikitekstmodus
Voorafgaand aan de onthulling kwam er esthetische kritiek op het beeld: de critici vonden dat Coen in een te theatrale houding weergegeven wordt.<ref>Coen Standbeeld: [http://www.coenstandbeeld.blogspot.nl/2012/04/operettefiguur.html#more Operettefiguur]. Bezocht op 3 februari 2013</ref><ref name="hn">[https://www.historischnieuwsblad.nl/stille-getuigen-het-standbeeld-van-jan-pieterszoon-coen/ ''Stille getuigen: Het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen'']</ref> In het sociaal-democratische tijdschrift [[Recht voor Allen]] werd een kritisch stuk geschreven over de gewelddadige wijze waarop hij de [[Banda-eilanden]] aan het [[Vereenigde Oostindische Compagnie|VOC]]-gezag had onderworpen.<ref name="hn" />
 
In 1987 was er tijdens de opening van de tentoonstelling Jan Pieterszoon Coen, dagen en daden in dienst van de VOC' in het Westfries Museum op zijn 400e verjaardag een protest vanuit de [[Geschiedenis van de Molukkers in Nederland|Molukse gemeenschap]]. In 2011 viel het beeld bij straatwerkzaamheden van de sokkel. Er gingen stemmen op onder meer bij het [[Comité Nederlandse Ereschulden]] om het beeld te verwijderen.<ref>https://www.ad.nl/binnenland/beeld-j-p-coen-in-hoorn-was-altijd-al-mikpunt-van-kritiek~a6803150/</ref> De gemeente Hoorn heeft daarop in 2012 een tekstbord op de sokkel van het beeld geplaatst. De nieuwe tekst eert Coen vanwege de inbezitname van [[Nederlands Oost-Indië]], maar vertelt ook over de [[bloedbad van Banda|wandaden op de Banda-eilanden]].<ref>Vereniging Oud Hoorn: [https://www.oudhoorn.nl/actualiteit.php?id=01260 J.P. Coen heeft nieuwe tekst en website (16-04-2012)]. Bezocht op 20 augustus 2016</ref> Naast de tekst staat er een QR-code op het bord voor meer informatie over Coen zelf, maar ook over het beeld.
 
In 2011 viel het beeld bij straatwerkzaamheden van de sokkel. Er gingen stemmen op onder meer bij het [[Comité Nederlandse Ereschulden]] om het beeld te verwijderen.<ref>https://www.ad.nl/binnenland/beeld-j-p-coen-in-hoorn-was-altijd-al-mikpunt-van-kritiek~a6803150/</ref> De gemeente Hoorn heeft daarop in 2012 een tekstbord op de sokkel van het beeld geplaatst. De nieuwe tekst eert Coen vanwege de inbezitname van [[Nederlands Oost-Indië]], maar vertelt ook over de [[bloedbad van Banda|wandaden op de Banda-eilanden]].<ref>Vereniging Oud Hoorn: [https://www.oudhoorn.nl/actualiteit.php?id=01260 J.P. Coen heeft nieuwe tekst en website (16-04-2012)]. Bezocht op 20 augustus 2016</ref> Naast de tekst staat er een QR-code op het bord voor meer informatie over Coen zelf, maar ook over het beeld.
 
== Zie ook ==
55.527

bewerkingen

Navigatiemenu