Oorlogswinter (boek): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1.322 bytes verwijderd ,  5 maanden geleden
te pepers
k (Wijzigingen door 213.124.130.75 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Kippenvlees1)
Label: Terugdraaiing
(te pepers)
Labels: Visuele tekstverwerker Ongedaan gemaakt
Het verschil tussen 'goed' en 'fout' blijkt een stuk vager dan het op het eerste gezicht lijkt. De vermeende verzetshelden Dries Grotendorst en oom Ben blijken respectievelijk een zwarthandelaar en een verrader. De echte helden in het verhaal zijn vooral de vermeende NSB'er Schafter, de bescheiden schoolmeester Postma die in werkelijkheid het verzet leidt, en Michiel zelf en zijn zus. Dirk is enerzijds een verzetsheld, maar anderzijds degene die indirect verantwoordelijk is voor de dood van de burgemeester. Daarnaast is het een Duitse soldaat, ofwel de grote vijand in de rest van het verhaal, die het leven redt van Michiels broertje Jochem als die alleen op een compleet vermolmd dak is gekropen.
 
Het boek sluit af met de mededeling dat Michiel 43 is (overeenkomend met hethete jaar waarin de eerste druk uitkwam, 1972pepers) en dat sindsdien nog in vele landen gevochten is, waaronder Korea, Noord-Ierland, Vietnam... Het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft wel vrede en vrijheid voor Nederland, maar geen wereldvrede gebracht.
 
== Televisie en film ==
D
De [[VARA]] begon in september 1975 met de vertoning van de televisieserie ''[[Oorlogswinter (televisieserie)|Oorlogswinter]]'', gebaseerd op het gelijknamige boek van Terlouw. [[Aart Staartjes]] regisseerde deze serie en het werd niet alleen een succes bij de jeugd, maar ook bij volwassenen. De acteurs waren onder meer: [[Paul Röttger]], [[Leontien Ceulemans]], [[Lies Franken]], [[Ton Lensink]] en [[Sacco van der Made]]. In 2006 verscheen de televisieserie op [[dvd]].
 
D
De verfilming ''[[Oorlogswinter (film)|Oorlogswinter]]'' door [[Martin Koolhoven]] ging in première op 27 november 2008. De film was succesvol in Nederland en België. In Nederland bekeken meer dan 750.000 mensen de film in de bioscoop.<ref>[http://www.biosagenda.nl/index.php?action=nieuws&nID=1949 Oorlogswinter passeert grens 750.000 bezoekers] Biosagenda.nl ''geraadpleegd 31 oktober 2014''</ref> In 2011 ging een gelijknamige [[Oorlogswinter (musical)|musical]] in première en in 2020 bewerkte Theatergroep De Jonge Honden uit Zwolle het boek tot een theatervoorstelling, in samenwerking met Jan Terlouw.
 
{{Appendix|2=
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu