Fatigue: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Iets meer over ICD-10; overbodige enter verwijderd
Encycloon (overleg | bijdragen)
Niet uitgevoerd
Regel 1: Regel 1:
{{svnaar|Vermoeidheid}}
'''Fatigue''' is een aan uitputting grenzende [[vermoeidheid]] die niet in verhouding staat tot de voorafgaande inspanningen.
'''Fatigue''' is een aan uitputting grenzende [[vermoeidheid]] die niet in verhouding staat tot de voorafgaande inspanningen.



Versie van 22 apr 2021 15:38

Fatigue is een aan uitputting grenzende vermoeidheid die niet in verhouding staat tot de voorafgaande inspanningen.

Fatigue kan een gevolg zijn van vele virusinfecties, zoals het Epstein-barrvirus en SARS-CoV-2. Daarnaast is het een bekend verschijnsel in de oncologie, c.q. als gevolg van kankertherapieen. Chronische ziektes zoals reuma, aids, ziekte van Crohn, ziekte van Bechterew, lupus erythematodes kunnen allemaal gepaard gaan met fatigue.

Als langaanhoudend symptoom kan fatigue overgaan in een chronischevermoeidheidssyndroom.

Het ontstaan van fatigue is medisch niet afdoende verklaard. Een direkte behandeling is mede daardoor veelal niet mogelijk. In veel gevallen kunnen de klachten verlicht worden door energiemanagement-strategieën.

In de International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems (ICD-10, een internationaal gehanteerde lijst van ziekten, bijgehouden door de Wereldgezondheidsorganisatie) wordt fatigue als symptoom van meerdere ziektes opgevoerd. Daarnaast kent ICD-10 de diagnose "Malaise en fatigue" (R53), het chronischevermoeidheidssyndroom (G93.3) en burn-out (Z73.0).