De kinderen van Lir: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
25 bytes verwijderd ,  5 maanden geleden
k
Verwijdering Unicode-tekens met Wikipedia:Wikiproject/Check Wikipedia, removed: ​ (8) met AWB
k (Verwijdering Unicode-tekens met Wikipedia:Wikiproject/Check Wikipedia, removed: ​ (8) met AWB)
[[File:Thechildrenoflirduncan1914.jpg|thumb|De kinderen van Lir, John Duncan, 1914]]
'''De kinderen van Lir''' ([[Iers]]: Oidheadh ​​chloinnechloinne Lir) is een legende uit de [[Ierse mythologie]]. Het is een verhaal uit de periode na de [[kerstening]] dat [[magie|magische]] elementen zoals [[druïde|druïdische]] [[toverstaf|toverstokken]] en [[toverspreuk]]en combineert met een [[christelijk]]e geloofsboodschap die vrijheid van lijden brengt.
 
==Benaming==
In het Iers wordt het verhaal ''Oidheadh ​​ChlainneChlainne Lir'' genoemd, is het verhaal tegenwoordig vaak eenvoudigweg bekend als ''The Children of Lir''. De titel is ook vertaald als ''The Tragic Story of the Children of Lir'' of ''The Fate of the Children of Lir'', of van de eerdere titel hielp ''Chlainne Lir'' , als ''The Violent Death of the Children of Lir''. De Engelse vertaling zou eigenlijk ''The Children of Lear'' moeten zijn, aangezien Lir een genitief is, maar de verkeerde vertaling is cultureel ingebed geraakt.
 
In post-18e-eeuwse studies is het verhaal vaak gegroepeerd met de ''Oidheadh ​​chloinnechloinne Uisnigh'' (''The Fate of the Children of Uisnigh'') en ''Oidheadh ​​chloinnechloinne Tuireann'' (''The Fate of the Children of Tuireann'') als de ''Trí truagha na sgéalaigheachta'', dat wil zeggen ''De drie zorgen van het vertellen'', ook wel bekend als ''De drie treurige verhalen van Erin''. Geleerde en folklorist Robin Flower heeft gesuggereerd dat alle drie de verhalen ergens in de 14e eeuw een gemeenschappelijke auteur hebben gehad, door iemand in de kring van de Mac Fhirbhisighs in het noordwesten van [[Connacht]]. Deze drie verhalen zijn verzameld en vanuit de Ierse taal in het [[Engels]] vertaald.
 
===Verhaal===
De vijf koningen van [[Ierland (eiland)|Ierland]] komen bijeen om te bepalen wie opperkoning worden zal. Koning Lir van de Heuvel van het Witte Veld denkt dat hij het zal zijn, maar [[Dearg]] (de zoon van [[Dagda (Keltische mythologie)|Daghda]], een machtige druïde van de [[Tuatha Dé Danann]]) wordt gekozen. Lir gaat naar huis en Dearg wil een bloedige vete voorkomen en stelt voor om hem te laten kiezen uit de mooiste drie meisjes van het land: de dochters van Oilell van Aran. Lir reist naar het Meer van het Rode Oog bij Killaloe en kiest Ove, die de oudste van de drie is. Het stel krijgt een tweeling, Fingula en Aod, en daarna nog twee zoons: Fiachra en Conn. Tijdens de bevalling sterft Ove. Lir krijgt dan Oifa, de tweede zus, als vrouw. Oifa wordt na een tijdje jaloers en wil de kinderen doden. De mensen die ze dit wil laten doen, weigeren. En zelf durft ze het niet. In een meer tikt ze hen aan met een toverstok, waarna ze veranderen in vier witte zwanen. Oifa reist naar Dearg, die vermoed dat ze iets vreselijks heeft gedaan. Hij zendt boodschappers naar de Heuvel van het Witte Veld om de kinderen te halen. Lir gaat naar het Meer van het Rode Oog en hoort de zwanen spreken. Ze vertellen wat er is gebeurt en dat ze pas zullen worden omgevormd tot mensen als Lairgnen van Connaught is getrouwd met Deoch van Munster.
[[File:Page 1 illustration in More Celtic Fairy Tales.png|thumb|left|De kinderen van Lir, More Celtic Fairy Tales (1894)]]
Lir gaat naar Dearg en vertelt wat er is gebeurt. Dearg vraagt Oifa dan wat de vreselijkste gedaante is en ze antwoord dat dit een lucht[[demon]] is, waarna ze zelf een luchtdemon wordt gemaakt. De kinderen van Lir vermaakten de mensen met hun prachtige gezang en vertrekken dan naar de Moyne. Er wordt een wet afgekondigd dat geen enkele zwaan mag worden gedood. De kinderen verblijven bij de Zeehondenrots en reizen daarna naar de Baai van Erris. Na een tijd reizen ze naar de Heuvel van het Witte Veld en zien dat het geheel verlaten is. Ze gaan dan naar het eiland van [[Sint Brandaan]] en vestigen zich in het Meer van de Vogel tot [[Sint Patrick]] naar Ierland komt. De heilige Mac Howg komt dan naar het eiland en als hij de klok voor het ochtend[[gebed]] luidt, vluchten drie kinderen. Alleen Fingula blijft en ze haalt haar broers over om te blijven. Mac Howg smeed zilveren kettingen en Aod en Fingula worden aan elkaar bevestigd, en Conn en Fiachra ook. Lairgnen en Deoch willen trouwen en zij wil de zwanen naar zich laten zenden, maar Mac Howg weigert. Daarom moet het paar naar het eiland reizen en zodra Lairgnen de vogels van het [[altaar (religie)|altaar]] wil halen, vallen de veren af.
 
Er verschijnen drie grijsaards en een oude vrouw. De kinderen van Lir worden gedoopt en na hun dood worden ze begraven zoals Fingula had gevraagd: Fiachra en Conn komen elk aan een kant van haar te liggen en Aod ligt voor haar. Er wordt een [[grafmonument]] opgericht waarin hun namen in [[runen]] staan gegrift.
32.480

bewerkingen

Navigatiemenu