Beatrix van Provence: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
7 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
Authority control uit Appendix
k (#add_Authority_control)
k (Authority control uit Appendix)
 
 
== Biografie ==
Beatrix van Provence was de jongste dochter van graaf [[Raymond Berengarius V van Provence]] en [[Beatrix van Savoye (1205-1266)|Beatrix van Savoye]]. Haar drie oudere zusters waren met koningen getrouwd. [[Margaretha van Provence|Margareta van Provence]] was getrouwd met [[Lodewijk IX van Frankrijk]], [[Eleonora van Provence]] met [[Hendrik III van Engeland]] en [[Sancha van Provence]] met [[Richard van Cornwall]], [[Koning van Duitsland|rooms-Duits koning]]. Graaf Raymond Berengarius was van mening dat zij door hun grote [[bruidsschat]]ten geen aanspraak meer konden maken op een erfdeel en benoemde zijn nog ongetrouwde dochter Beatrix tot zijn enige erfgenaam.
 
Na de dood van haar vader in 1245 dongen veel vorsten naar haar hand om zo de rijke Provence aan hun territorium te kunnen toevoegen. [[Paus Innocentius IV]] wilde zijn banden met Frankrijk verstevigen en zette zich ervoor in om een huwelijk met een zoon van de koning van [[Koninkrijk Castilië|Castilië]] of keizer [[Keizer Frederik II|Frederik II]] van Duitsland te voorkomen. Beatrix van Provence trouwde uiteindelijk op 31 januari 1246 in [[Lyon]] met [[Karel I van Napels|Karel van Anjou,]] een jongere broer van koning Lodewijk IX van Frankrijk. Het huwelijk werd door Innocentius IV persoonlijk ingezegend. Door dit huwelijk kwam heel Zuid-Frankrijk in handen van het koningshuis [[Huis Capet|Capet]], dat enkele jaren eerder ook al de [[Languedoc-Roussillon (regio)|Languedoc]] in bezit had gekregen.
De jaren na het huwelijk werden gekenmerkt door politieke, juridische en familietwisten. Niet alle adellijken en steden in de Provence waren direct bereid hun trouw aan Beatrix en Karel uit te spreken; onder andere de belangrijke steden [[Marseille]], [[Aix-en-Provence|Aix]] en [[Arles]] weigerden dit. Het besluit van Raymond Berengarius om Beatrix van Provence tot zijn enige erfgenaam te benoemen had kwaad bloed gezet bij haar oudere zusters en hun koninklijke echtgenoten. Haar moeder, Beatrix van Savoye, claimde gedurende haar leven aanspraak te kunnen maken op het [[vruchtgebruik]] van het graafschap Provence. Pas in 1256 kwam door bemiddeling van Lodewijk IX een eind aan de juridische geschillen.
 
In 1248 vergezelde Beatrix van Provence haar man en haar zwager Lodewijk IX op [[Zevende Kruistocht|kruistocht]]. Zij beviel op weg naar [[Palestina (regio)|Palestina]] op [[Cyprus (eiland)|Cyprus]] van haar eerste kind, dat echter na enkele dagen stierf. Uiteindelijk werd zij net als haar zusters koningin-gemaal. In 1265 kreeg Karel van Anjou door de paus het [[koninkrijk Napels]] en [[Koninkrijk Sicilië|Sicilië]] aangeboden. Op 6 januari 1266 werd hij de in de Sint Pieter in Rome gekroond. Beatrix van Provence stierf een jaar later.
 
De Franse [[troubadour]] en componist [[Adam de la Halle]] heeft liederen gemaakt over Beatrix van Provence en Karel van Anjou. Hierin schetst hij het [[Hoofse liefde|hoofse]] beeld dat Karel haar uit handen van buitenlandse prinsen had weten te bevrijden en dat hij de koningskroon van Napels en Sicilië had veroverd zodat Beatrix niet voor haar koninklijke zusters hoefde onder te doen.
* [[Karel II van Napels|Karel van Anjou]], 1252/54 - 6 mei 1309; koning van Napels en Sicilië, getrouwd met Maria van Hongarije
* Philip van Anjou, 1255/56 - 1 januari 1277; getrouwd met Isabelle de Villehardouin
* Beatrix van Anjou, ? - 1275; getrouwd met [[Filips I van Courtenay]], keizer van Constantinopel
* Robert van Anjou, 1258 -1265
* Isabelle van Anjou, ? - 1303; getrouwd met Ladislaus IV van Hongarije.
*[http://fmg.ac/Projects/MedLands/PROVENCE.htm#RaymondBerengerIVdied1245B Beatrice de Provence]. In: Medieval Lands: a prosopography of medieval European noble and royal families. Published by Foundation for Medieval Genealogy.
* Jean Dunbabin. Charles I of Anjou: Power, Kingship and State-Making in Thirteenth-Century. 1998. {{ISBN|9780582253704}}
}}
{{Authority control}}}}
{{Bibliografische informatie}}
 
[[Categorie:Graaf van Provence]]
68.463

bewerkingen

Navigatiemenu