Translation look-aside buffer: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
309 bytes toegevoegd ,  14 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
De '''Translation Look-aside Buffer''' is een cache in de [[Processor|CPU]] dat gedeeltes van de [[page table]] bevat die omgezet worden van virtuele naar fysieke adressen. De TLB heeft een vast aantal ingangen en wordt gebruikt om de snelheid te verhogen van de virtuele adres omzetting (dankzij zijn flashgeheugen).
 
Elke ingang in de TLB bestaat uit twee delen: een key (of tag) en een waarde. Als het associatieve geheugen een item krijgt, wordt dit vergeleken met alle keys tegelijk. Als het item wordt gevonden, wordt de bijhorende waarde teruggegeven. Zoeken naar items gaat hiermee snel, maar de hardware is duur (vandaar de kleine ruimte, en dus beperkt aantal items dat de TLB kan opslaan). Het aantal ingangen ligt meestal tussen de 64 en 1024 items.
 
Het percentage dat een page-nummer wordt gevonden in de TLB is de '''TLB hit ratio'''. Een hit ratio van 70 procent betekent dat we het gewenste page-nummer 70 procent van de keren in de TLB terugvinden. Een hoge hit ratio is cruciaal voor de snelle verwerking van gegevens, immers duurt het veel langer om de juiste data terug te vinden bij een TLB-miss dan dat het direct beschikbaar is.
 
[[Categorie:Computerprocessor]]
 
[[cs:TLB]]
[[de:Translation Lookaside Buffer]]
[[es:Translation Lookaside Buffer]]
[[it:Translation Lookaside Buffer]]
[[ja:トランスレーション・ルックアサイド・バッファ]]
[[pl:Translation Lookaside Buffer]]
[[pt:Translation Lookaside Buffer]]
3.311

bewerkingen

Navigatiemenu