Neil Patrick Harris: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Edoderoobot (overleg | bijdragen)
k #add_Authority_control
Regel 85: Regel 85:
Films a.u.b. pas toevoegen nadat ze zijn uitgebracht, en niet eerder!
Films a.u.b. pas toevoegen nadat ze zijn uitgebracht, en niet eerder!
-->
-->
* 2021 - [[It's a Sin (televisieserie)|It's a Sin]] - Henry Coltrane
* 2017 - 2019 [[A Series of Unfortunate Events]] - Count Olaf
* 2017 - 2019 [[A Series of Unfortunate Events]] - Count Olaf
* 2010 [[Glee]] - Bryan Ryan
* 2010 [[Glee]] - Bryan Ryan

Versie van 17 mei 2021 10:13

Neil Patrick Harris
Neil Patrick Harris in 2013
Algemene informatie
Geboren 15 juni 1973
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1988 - heden
Beroep Acteur
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Neil Patrick Harris (Albuquerque, 15 juni 1973) is een Amerikaans acteur en voormalig kindster. Hij maakte in 1988 zijn filmdebuut toen hij zowel in Clara's Heart als Purple People Eater verscheen. Een jaar later kreeg hij de titelrol in de televisieserie Doogie Howser, M.D.. Voor Clara's Heart, Doogie Howser én voor zijn rol als de flamboyante casanova Barney Stinson in How I Met Your Mother werd Harris genomineerd voor een Golden Globe. Laatstgenoemde serie leverde hem in totaal twee Golden Globe-nominaties op en daarnaast maar liefst vier nominaties voor een Emmy Award.

Harris met zijn partner David Burtka
Neil Patrick Harris in 2009

Carrière

Harris' carrière begon in zijn kindertijd. Zijn eerste grote rollen kwamen in 1988 toen hij in twee films speelde: Clara's Heart en Purple People Eater. Het jaar daarop speelde hij de hoofdrol in de televisieserie Doogie Howser, M.D. Nadat de serie in 1994 stopte, speelde Harris in verschillende televisieseries gastrollen. Het jaar daarop maakte hij de overstap als volwassene naar film. Sindsdien speelde hij bijrollen in verschillende films. In Harold & Kumar Go to White Castle speelde hij een fictieve versie van zichzelf. Hij speelde verschillende hoofdrollen in televisiefilms en speelde in 1999 met Tony Shalhoub in de sitcom Stark Raving Mad, die na het einde van het eerste seizoen stopgezet werd.

Op Broadway heeft Harris in musicals en toneelstukken gespeeld. In 2001 speelde hij Tobias Ragg in Sweeney Todd en het jaar daarop speelde hij in Proof. In 2003 was hij Emcee in Cabaret. In 2004 speelde hij een dubbelrol in de musical Assassins. Ook speelde hij de rol van Mark Cohen in de musical Rent.

Van 2005 tot en met 2014 speelde hij de rol van Barney Stinson in de sitcom How I Met Your Mother. Deze rol leverde hem in 2007 een Emmy Awards-nominatie op.

In 2008 verscheen Harris samen met Nathan Fillion en Felicia Day in Joss Whedons 'webmusical' Dr. Horrible's Sing-Along Blog.

In 2011 kreeg Harris een ster op de Hollywood Walk of Fame.

Vanaf 2017 speelde Harris 'Graaf Olaf' in 'A Series of Unfortunate Events'

Privéleven

Op 23 oktober 2006 berichtte de website www.Canada.com over de relatie van Harris met de acteur David Burtka.[1] Anderhalve week later, op 3 november, kwam Harris openlijk uit voor zijn homoseksualiteit in People.[2] Harris en Burtka hebben samen, via een draagmoeder, twee kinderen, een tweeling geboren op 12 oktober 2010.[3] Op 6 september 2014 zijn Burtka en Harris getrouwd.

Filmografie

Film

Televisie

Theater

Internet

Zie de categorie Neil Patrick Harris van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.