Eddie Izzard: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Hij is veranderd naar zij - verderop in het artikel wordt genoemd dat Eddie zij genoemd wil worden, maar de rest van het artikel is niet aangepast
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website
Versie 58969161 van 2A02:A454:835F:1:101D:131:7B79:DBFD (overleg) ongedaan gemaakt.
Label: Ongedaan maken
Regel 19: Regel 19:
}}
}}
[[Bestand:Eddieizzard.jpg|thumb|Izzard in 2005]]
[[Bestand:Eddieizzard.jpg|thumb|Izzard in 2005]]
'''Edward John (Eddie) Izzard''' ([[Aden (stad)|Aden]] ([[Jemen]]), [[7 februari]] [[1962]]) is een [[Verenigd Koninkrijk|Britse]] [[stand-upcomedy|stand-upcomedian]] en [[acteur]]. Zij is vooral bekend geworden om zijn stand-up-optredens, maar naast zijn tournees is ze acteur op televisie, in het theater en in films, en doet ze veel liefdadigheidswerk. Ze verscheen ook in televisieprogramma's als ''[[Have I Got News for You]]'', ''[[Whose Line Is It Anyway?]]'' en de [[pilotaflevering]] van ''[[QI (BBC)|QI]]''. In 2000 won ze twee [[Emmy Award]]s met haar show ''[[Dress to Kill]]'', een voor het schrijven en een voor het individuele optreden.
'''Edward John (Eddie) Izzard''' ([[Aden (stad)|Aden]] ([[Jemen]]), [[7 februari]] [[1962]]) is een [[Verenigd Koninkrijk|Britse]] [[stand-upcomedy|stand-upcomedian]] en [[acteur]]. Hij is vooral bekend geworden om zijn stand-up-optredens, maar naast zijn tournees is hij acteur op televisie, in het theater en in films, en doet hij veel liefdadigheidswerk. Hij verscheen ook in televisieprogramma's als ''[[Have I Got News for You]]'', ''[[Whose Line Is It Anyway?]]'' en de [[pilotaflevering]] van ''[[QI (BBC)|QI]]''. In 2000 won hij twee [[Emmy Award]]s met zijn show ''[[Dress to Kill]]'', een voor het schrijven en een voor het individuele optreden.


== Komische stijl ==
== Komische stijl ==

Versie van 18 mei 2021 17:06

Eddie Izzard
Izzard in 2015
Volledige naam Edward John Izzard
Geboren 7 februari 1962
Aden (Jemen)
Medium Theater (stand-up)
Televisie
Film
Nationaliteit Brits
Jaren actief 1987-heden
Onderwerp(en) Geschiedenis van de wereld, popcultuur, religie, taal, seksualiteit
Invloeden Monty Python, Steve Martin, Billy Connolly, Richard Pryor
Bekendste werk The Riches
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Izzard in 2005

Edward John (Eddie) Izzard (Aden (Jemen), 7 februari 1962) is een Britse stand-upcomedian en acteur. Hij is vooral bekend geworden om zijn stand-up-optredens, maar naast zijn tournees is hij acteur op televisie, in het theater en in films, en doet hij veel liefdadigheidswerk. Hij verscheen ook in televisieprogramma's als Have I Got News for You, Whose Line Is It Anyway? en de pilotaflevering van QI. In 2000 won hij twee Emmy Awards met zijn show Dress to Kill, een voor het schrijven en een voor het individuele optreden.

Komische stijl

Izzards stijl is beïnvloed door Monty Python, vooral de manier waarop hij tijdens optredens van het ene op het andere onderwerp overgaat. Hij werkt vanwege zijn dyslexie zelden vanaf een script. Hij onderbreekt zichzelf vaak met nieuwe grappen of ideeën, de personages die hij speelt veranderen in andere, en hij gaat zonder moeite over van een analyse van de menselijke geschiedenis naar gedachten over huishoudelijke apparaten.

In Stripped, zijn tournee van 2008, begon Izzard (de Engelstalige) Wikipedia te gebruiken als deel van het optreden. Hierbij las hij vanaf zijn iPhone voor uit artikelen, waarbij hij grappen maakte over de manier waarop Wikipedia met zichzelf omgaat. Hij heeft onder meer gebruikgemaakt van de artikelen over haring, lepel, kabuki, opera en Hồ Chí Minh.

Hoewel hij in zijn humor vaak gevoelige onderwerpen bespreekt, vooral religie, is het meestal niet gemeen of beledigend. Hij praat ook veel over zichzelf en zijn eigen persoonlijkheid, bijvoorbeeld zijn travestie ("het is mijn doel om een jurk te dragen in alle zeven continenten").

Travestie

Izzard beschrijft zichzelf als een "actie-travestiet", een "mannelijke tomboy" of "mannelijke lesbienne", en niet als "rare" travestiet - als voorbeeld bij dat type noemt hij J. Edgar Hoover. Hij draagt regelmatig vrouwenkleren, zowel op het podium als daarbuiten. Voor hem is travestie niet seksueel, hij vindt het gewoon prettig om kleren te dragen die in de westerse wereld worden gezien als typisch vrouwelijk. Hij zei in een van zijn shows: "Vrouwen dragen wat ze willen, en dat doe ik ook". Volgens Izzard vallen de meeste travestieten op vrouwen. Hij ontkent dat hij homoseksueel is, en zegt dat hij ofwel hetero is, of een "mannelijke lesbienne". Hij heeft zichzelf ook eens beschreven als "een lesbische vrouw, gevangen in een mannenlichaam", maar het lijkt er niet op dat hij bedoelde dat hij transgender en lesbisch is.

Voornaamwoord 'zij'

Izzard liet in december 2020 weten aangeduid te willen worden met het voornaamwoord 'zij'.[1][2][3]

Ontvangst

Op 18 maart 2007 stond Izzard op nummer 3 van de lijst van 100 Greatest Comedians van Channel 4. In een poll in 2005 om de Comedian's Comedian te vinden werd hij door zijn collega's gekozen in de top 20 van beste comedy-acts. Op de lijst met 100 beste stand-ups ooit van Comedy Central stond hij op nummer 75.

Tijdens de televisiespecial It's... the Monty Python Story,[4] die hij presenteerde, noemde John Cleese hem de "Verloren Python"; later trad hij met de groep op, waarbij hij de overleden Graham Chapman verving.

In 2008 ontving Izzard van de "Literary and Historical Society" de James Joyce Award.

Marathons

Op 27 juli 2009, startte Izzard met een zeven weken durende marathon door het Verenigd Koninkrijk om geld in te zamelen voor Sport Relief. Hij rende 43 marathons in 51 dagen. Izzard liep door Engeland, Wales, Noord-Ierland en Schotland en droeg daarbij de vlag van het betreffende land waardoor hij liep. Izzard had voor deze prestatie slechts twee weken getraind en vele (medische) specialisten raadden hem deze onderneming dan ook ten zeerste af. Ondanks een paar tegenslagen zoals vermoeidheid en een verstuikte enkel, finishte Izzard op 15 september 2009 met zijn beste tijd (5 uur en 30 seconden). Eddie Izzard won een speciale prijs als BBC Sports Personality of the Year 2009 voor deze prestatie en de BBC zond een documentaire uit over zijn tocht met de naam: Eddie Iz Running. Izzard trainde vervolgens voor een Ironman (triatlon) omdat hij het anders zonde vond van zijn opgebouwde conditie.

Voor de Sport Relief editie van 2016 liep Izzard 27 marathons in 27 dagen. Op de laatste dag liep hij twee marathons, omdat hij op de vijfde dag wegens vermoeidheid een rustdag nam.[5]

Filmografie

Filmnaam (jaar) - rol

Televisieserie

In 2019 sprak Izzard de stem in van Cadia voor de Netflix-serie The Dark Crystal: Age of Resistance.

Externe links

Zie de categorie Eddie Izzard van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.