Ariel Sharon: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
54 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
Aanvulling
(Aanvulling)
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website
(Aanvulling)
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website
'''Ariel Sharon'''<ref>De [http://www.sofeer.nl/wb.htm lijst van Hebreeuwse en Jiddische woorden in het Nederlands] spelt zijn naam als '''Ariël Sjaron'''.</ref> ([[Hebreeuws]]: אריאל שרון, [[Arabisch]]: أرئيل شارون, ''Ar'il Sharoon''), geboren als '''Ariel Arik Sheinerman''' ([[Kfar Malal]], [[26 februari]] [[1928]] – [[Ramat Gan]], [[11 januari]] [[2014]]), was een [[Israël]]isch [[militair]] en [[politicus]] en van 17 februari 2001 tot en met 11 april 2006 de [[lijst van premiers van Israël|premier van Israël]].
 
Sharon werd in het toenmalige [[Verenigd Koninkrijk (hoofdbetekenis)|Britse]] [[mandaatgebied Palestina]] geboren. Hij maakte naam als commandant in het leger tijdens de [[Zesdaagse Oorlog|Zesdaagse]] (1967) en [[Jom Kipoeroorlog]] (1973) en als [[Ministerie van Defensie|minister van Defensie]], waarbij hij een harde lijn doorzette tegenover de [[Palestijnen]]. In oktober 1953 werd onder zijn leiding een bloedbad aangericht in het Palestijnse dorpje [[Qibya]].<ref>{{en}}[https://books.google.nl/books?id=G820rBq299AC&pg=PA191&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false Zvi Ganin: ''An Uneasy Relationship: American Jewish Leadership and Israel, 1948-1957'' (p. 191-193)]</ref> Hij werd door de Palestijnen en [[Libanon|Libanezen]] ook verantwoordelijk gehouden voor de [[bloedbaden in Sabra en Shatila]] in 1982. Die werden weliswaar gepleegd door [[Falangisme (Libanon)|christelijke milities]], maar Sharon had niet ingegrepen, alhoewel hij tot een invasie had bevolen in West-[[Beiroet]] en met zijn leger ter plaatse was. Hij kreeg soms de bijnaam "Mister Settlement" omwille van het feit dat hij het aantal [[Israëlische nederzetting]]en op de [[Westelijke Jordaanoever]] (illegaal volgens het [[internationaal recht]]) sterk uitbreidde.<ref>{{en}}Eyal Weizman: ''Hollow Land'', en dan met name hoofdstuk 2; zie onder kopje "Literatuur" (geeft een diepgaande analyse en een uitgebreide beschrijving van dit politiek langetermijnproject).</ref> Sharon werd leider van de [[Likoed]]partij in 2000. Zijn bezoek in september van dat jaar aan de [[Tempelberg]] in [[Jeruzalem]] met een leger veiligheidsmensen deed de [[Intifada|tweede Intifada]] ontvlammen. Een jaar later, in 2001, werd hij premier van Israël. Sharon trok in 2005 zijn leger en alle Joodse bewoners (uiteindelijk onder dwang) uit de [[Gazastrook]] teneinde het gebied onder zelfbestuur van de overige (niet-Joodse) Gaza-bewoners over te dragen.
Sharon trok in 2005 het Israëlisch leger, de politie en overige ambtenaren, alsmede alle Joodse bewoners (uiteindelijk onder dwang) uit de [[Gazastrook]], teneinde het gebied onder zelfbestuur van de overige (niet-Joodse) Gaza-bewoners over te dragen.
 
Nieuwe Israëlische nederzettingen op de [[Westelijke Jordaanoever]] zouden gebouwd en uitgebreid worden en er werd verder gebouwd aan de [[Israëlische Westoeverbarrière]].
 
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu