Sociale geografie in Nederland na 1970: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
k
 
In Wageningen was de historische geografie tot ontwikkeling gekomen binnen de STIBOKA, de Stichting voor Bodemkartering (opgericht in 1945). Bodemkartering werd daar gezien als een interdisciplinaire activiteit, waarbij ook historisch-geografen werden ingeschakeld. Vanaf 1988 is [[Jelle Vervloet]] hoogleraar historische geografie. De activiteiten van de Wageningse groep zijn gericht op toepassing van historisch-geografische inzichten bij vraagstukken van ruimtelijke planning.
 
De Universiteit Utrecht heeft geen afzonderlijke leerstoel op het gebied van de historische geografie, maar er wordt wel historisch-geografisch onderzoek gedaan. [[Hans Renes]] werkte sinds 1995 in deeltijd aan de faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de Universiteit Utrecht (tegenwoordig de faculteit Geowetenschappen), en eind 1998 verruilde hij zijn Wageningse baan in voltijd voor deze functie. In 2021 ging hij met emeritaat.
 
De Universiteit Groningen heeft in 2005 de historisch geograaf [[Theo Spek]] benoemd tot bijzonder hoogleraar Landschapsgeschiedenis bij de Faculteit der Letteren. Deze nieuwe leerstoel is ingesteld door het Groninger Universiteits Fonds met steun van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM). De leeropdracht omvat zowel de inhoudelijke aspecten van de Nederlandse en Europese cultuurlandschapsgeschiedenis, alsook de maatschappelijke doorwerking in de beleidsvelden van erfgoedzorg en ruimtelijke ordening.
1.447

bewerkingen

Navigatiemenu