Provinciaal Archeocentrum Velzeke: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
AGL (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 50: Regel 50:


[[Categorie:Museum in Oost-Vlaanderen]]
[[Categorie:Museum in Oost-Vlaanderen]]
[[Categorie:Zottegem]]
[[Categorie:Bouwwerk in Zottegem]]
[[Categorie:Archeologisch museum]]
[[Categorie:Archeologisch museum]]
[[Categorie:Archeologische plaats in België]]
[[Categorie:Archeologische plaats in België]]

Versie van 15 jul 2021 21:41

Provinciaal Archeocentrum Velzeke
Archeologisch museum van Zuid-Oost-Vlaanderen, Provinciaal Archeologisch museum van Zuid-Oost-Vlaanderen, Provinciaal Archeologisch Museum (PAM) Velzeke
Provinciaal Archeocentrum Velzeke
Locatie Velzeke
Type archeologisch museum
Opgericht 1972
Personen
Conservator Kurt Braeckman
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Provinciaal Archeocentrum Velzeke[1] (tot 2018 het Provinciaal Archeologisch Museum Velzeke) is een Gallo-Romeins museum in het Belgische dorp Velzeke (Doolbosweg 2), deelgemeente van Zottegem. Het belicht de prehistorie, de Gallo-Romeinse tijd en de vroege middeleeuwen in de provincie Oost-Vlaanderen. Er is onder andere een Romeinse zilverschat te zien die in Everbeek werd gevonden[2]. Het museum opende zijn deuren vanaf 1972 en sinds 15 november 1986 als 'Archeologisch Museum van Zuid-Oost-Vlaanderen' en bevindt zich aan de Paddestraat, die bekend is om zijn doortocht van het wielerpeloton bij de Ronde van Vlaanderen. In 1992 werd een tweede vleugel ingewijd en werd ook de provincie Oost-Vlaanderen mee verantwoordelijk voor het museum, waardoor de naam veranderde in 'Provinciaal Archeologisch Museum van Zuid-Oost-Vlaanderen (PAMZOV)'. In 2016 werd een nieuwe museumvleugel (met erfgoeddepot) toegevoegd aan het gebouw van het toenmalige 'Provinciaal Archeologisch Museum (PAM) Velzeke'.

Het museum werd opgericht daar waar vroeger een bloeiende Gallo-Romeinse nederzetting op het kruispunt van twee heirbanen lag (Heirbaan Boulogne-Asse-Tongeren en de heirbaan tussen Bavay en het noorden). Het is daarom ook het vertrekpunt (of eindpunt) van de bewegwijzerde route 'Viae Romanae Romeinse weg Bavay-Velzeke'.

Op de archeologische site werden verschillende Gallo-Romeinse resten en voorwerpen opgegraven, waaronder de 'Venus van Velzeke', een bronzen offerbeeldje [3][4].

Een permanente tentoonstelling toont het dagelijks leven van vroeger via vele bodemvondsten uit de streek. Het zijn veelal onderzoeksresultaten van de opgravingsdienst. Door middel van tijdelijke tentoonstelling worden bepaalde onderwerpen verder uitgediept. Verscheidene (educatieve) projecten laten de bezoeker het verleden beleven.

Op het vlakbij gelegen Romeins Plein staat sinds 1998 een standbeeld van Julius Caesar.

Het museum heeft een partner: het Provinciaal Archeologisch Museum te Ename.

Afbeeldingen

Externe link

Zie de categorie Provinciaal Archeocentrum (Velzeke) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.