La Grange (ZZ Top): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
22 bytes toegevoegd ,  11 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
'''''La Grange'''''<ref>[http://www.45cat.com/record/45203 45cat.com: ZZ Top, La Grange]</ref> is een [[single (muziek)|single]] van [[ZZ Top]]. Het is afkomstig van hun [[album (muziek)|album]] ''Tres hombres''.
 
Het lied is geschreven door de bandleden zelf en gaat over een [[bordeel]] nabij [[La Grange (Texas)|La Grange in Texas]]. Dat bordeel, dat later ''[[Chicken Ranch (Texas)|Chicken Ranch]]'' werd genoemd, was later ook het onderwerp van het toneelstuk en de film ''The best little whorehouse in Texas'', die laatste met [[Dolly Parton]] en [[Burt Reynolds]]. ZZ Top speelde het nummer pas in 2015 in La Grange zelf tijdens een concert tijdens de [[Fayette County Fair]]. Het lied werd onderdeel van een rechtszaak omdat delen, met name het [[ritme (muziek)|ritme]], terug te voeren zouden zijn op ''[[Boogie chillen']]'' van [[John Lee Hooker]] en ''[[Shake your hips]]'' van [[Slim Harpo]]. De rechter vond echter dat ritme deel uitmaakt van het publieke domein, de uitgever van ''Boogie Chillen''' viste achter het net.
 
[[Billy Gibbons]] (gitaar, zang), [[Dusty Hill]] (basgitaar) en [[Frank Beard]] (drums en enige zonder lange baard) konden flink wat auteursrechten bijschrijven. Ze hadden er zelf een bescheiden hitje mee, maar relatief veel artiesten hebben het nummer [[cover (muziek)|gecoverd]]<ref>[http://secondhandsongs.com/work/2332 Second Hand Songs: Incomplete coverlijst]</ref>, maar dan toch voornamelijk binnen de Amerikaanse markt. Onder de artiesten is [[Black Oak Arkansas]] wellicht nog bekend in Nederland en België. Als klankicoon van de jaren zeventig (binnen het genre) kwam het voorts voor in films en later computergames. Uiteraard ontbrak het lied niet in de film ''[[The Dukes of Hazzard (film)|The Dukes of Hazzard]]''. Naast covers, films en games kwamen ook auteursrechten binnen als gevolg van het feit dat een aantal Amerikaans worstelaars geïdentificeerd wilden worden met dit lied. Leden van ZZ Top speelden het daarbij ook weleens bij worstelwedstrijden en was het te horen tijdens de aflevering ''Poor and Stupid'' van ''[[South Park]]''.
25.046

bewerkingen

Navigatiemenu