Wij Alexander: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
9 bytes verwijderd ,  15 jaar geleden
ongelooflijk
Geen bewerkingssamenvatting
(ongelooflijk)
Van [[1851]] tot [[1884]] leefde prins [[Willem Alexander Karel Hendrik Frederik van Oranje-Nassau|Alexander]]. Hij was de derde zoon van koning [[Willem III der Nederlanden|Willem III]] en [[Sophie van Württemberg]]. Zijn oudste broer, [[Willem Nicolaas Alexander Frederik Karel Hendrik van Oranje-Nassau|Willem]], was altijd weg naar kostscholen en zijn broer [[Willem Frederik Maurits Alexander Hendrik Karel van Oranje-Nassau|Maurits]] stierf voor zijn geboorte in [[1850]] op zevenjarige leeftijd. Alexander werd dan ook al gauw het lievelingetje van zijn moeder. Hij was van kinds af aan veel ziekelijk en er werd ook van zijn karakter wel gezegd dat het zwak was. Deze persoon vormt het belangrijkste personage voor de serie Wij, Alexander.
 
De serie begint in [[1909]], een dag na de geboorte van prinses [[Juliana der Nederlanden|Juliana]]. [[Nederland]] viert feest want de monarchie is hiermee veilig gesteld. Student psychiatrie Jan Giltay ([[Hugo Haenen]]) gaat in een kliniek werken. Daar raakt hij geïntrigeerd door Patiënt nr. 4 (een rol van [[Jacques Commandeur]]). Deze beweert prins Alexander te zijn, maar die was toch gestorven in [[1884]]? De patiënt weet ongelooflijkerg veel over het leven aan het koninklijk hof. Deze scènes, in flashbacks vormgegeven en gebaseerd op feiten, vormen een tweede verhaallijn in de serie. Daarin zien we het slechte huwelijk van koning Willem III en Sophie en de strijd om de kinderen. Jan Giltay is zeer gedreven om Patiënt nr. 4 te behandelen. Dan krijgt hij informatie die er op wijst, dat de patiënt wel eens werkelijk kroonprins Alexander zou kunnen zijn. Giltay krijgt de opdracht de "prins" te behandelen en informatie in te winnen over een geheim kistje van de kroonprins, waarin de prins belastend bewijsmateriaal tegen zijn vader zou hebben verzameld. Uit deze informatie zou blijken dat koningin [[Wilhelmina der Nederlanden|Wilhelmina]] geen dochter van Willem III kan zijn.
 
Het verhaal ontwikkelt zich tot een thriller-achtige intrige, waarin chantage en moord leiden tot een vlucht van de psychiater en zijn patiënt naar Parijs. De belangrijkste vraag in "Wij, Alexander", wie Patiënt nr. 4 werkelijk is, wordt in de loop van het verhaal langzaam onthuld. Daarnaast zijn verschillende partijen op zoek naar het kistje.
269

bewerkingen

Navigatiemenu