NRE-terrein: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
42 bytes toegevoegd ,  3 maanden geleden
+wikilink
k
(+wikilink)
Vanwege de luchtverontreiniging, de veiligheid en -vooral- de goedkopere aanvoer van steenkool via het [[Eindhovens Kanaal]], werd in 1899 een nieuwe fabriek gebouwd, op wat later het NRE-terrein zou worden. Architect was [[Louis Kooken]]. In 1910 werd deze fabriek uitgebreid. Er werden een aantal zeer grote gashouders geplaatst. In 1912 kwam ook de [[Peelcentrale]] op het terrein, welke in 1915 alweer failliet ging en overgenomen werd door de [[PNEM]]. In 1925 werd een grote gashouder van 45 meter hoog gebouwd, die ook lang na de Tweede Wereldoorlog nog het stadsbeeld zou bepalen.
 
De gasfabriek werd als zodanig stilgelegd in 1930. Het was toen namelijk mogelijk geworden om het gas over grotere afstanden te vervoeren, en men ging gas -in plaats van het zelf te produceren- betrekken van de [[Staatsmijnen]]. Dit was het zogenaamde mijngas. Hierdoor was de Eindhovense bevolking goeddeels bevrijd van ''de stank, het stof, de rook en het geraas''. Slechts de [[watergas]]fabriek (uit 1924) bleef bestaan, omdat Philips hier nog behoefte aan had. Er kwam een gasontvangststation en het gas moest gezuiverd worden en op druk gebracht. De enorme gashouders voorzagen in een buffervoorraad. Vooral de ''Goliath'' uit 1930, met een hoogte van 84 meter, was een opvallende verschijning. In 1941 werd deze [[Bombardement op Eindhovense gashouder|getroffen bij een Brits bombardement]] en brandde uit. Tijdens de bevrijding, in 1944, werden ook de andere gashouders beschadigd.
 
Het complex heeft na de Tweede Wereldoorlog nog een aantal veranderingen ondergaan. Zo werd in 1953 een nieuw kantoorgebouw aan de Nachtegaallaan in gebruik genomen, ontworpen door C. Geenen.
7.801

bewerkingen

Navigatiemenu