Comorbiditeit: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Thijs!bot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: fr:Comorbidité
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
'''Comorbiditeit''' is het tegelijkertijd voorkomen van twee of meer stoornissen of [[aandoening]]en bij een [[patiënt]]. Dit gebeurt in het algemeen met het gelijktijdig voorkomen van lichamelijke, geestelijke en vaak de daaropvolgende sociale problemen bij een persoon.
'''Comorbiditeit''' is het tegelijkertijd hebben van twee of meer stoornissen of [[aandoening]]en bij een [[patiënt]]. Dit gebeurt in het algemeen met het gelijktijdig hebben van lichamelijke, geestelijke en vaak de daaropvolgende sociale problemen bij een persoon.


Voorbeeld:
Voorbeeld:

Versie van 4 dec 2006 13:01

Comorbiditeit is het tegelijkertijd hebben van twee of meer stoornissen of aandoeningen bij een patiënt. Dit gebeurt in het algemeen met het gelijktijdig hebben van lichamelijke, geestelijke en vaak de daaropvolgende sociale problemen bij een persoon.

Voorbeeld:

  • Depressie gaat vaak gepaard gaat met het Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD), oftewel aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit in het bijzonder.

Wellicht is dit te verklaren omdat de oorzaken van de ziektes op elkaar lijken. Zo zijn depressie en ADHD beide deels ontregelingen van het omgaan met stress-factoren (overbelasting), reuma en de ziekte van Crohn allebei ontstekingsziekten, en Hirschsprung en Odine's vloek zijn allebei neurologische ziekten. Soms is co-morbiditeit een logisch gevolg van een ziekte. Zo zal een gebroken been zorgen voor spierafbraak, omdat het been een aantal weken niet worden gebruikt. Of het is een gevolg van medisch handelen (iatrogeen, bijvoorbeeld de bijwerkingen van medicijnen, of een infectie na een operatie).