Bowlen: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
166 bytes toegevoegd ,  9 maanden geleden
het woord "beurt" wordt in twee betekenissen gebruikt, dat is verwarrend
(Revert 5 versies, discriminatie, cyberpesten en racisme)
Label: Handmatige ongedaanmaking
(het woord "beurt" wordt in twee betekenissen gebruikt, dat is verwarrend)
De bowlingbaan bestaat uit gepolijst hout of kunststof. De baan is tussen de foul line en de eerste pin, ook wel headpin genoemd, 18,3 meter lang en is 1,05 meter breed. De pins (38,1 cm hoog) worden op het einde van de baan in een driehoek opgesteld op het "pindeck". Bij de meest bekende variant van bowlen worden er tien pins opgesteld, maar er bestaan ook varianten met negen of vijf pins.
 
Elke speler speeltwerpt twee ballenkeer na elkaar (een frame), uitgezonderd bij een strike, in welk geval de pins allemaal in de eerste worp al omver zijn gegooid. Als de speler erin slaagt om de tien pins om te gooien in twee beurtenworpen dan heeft hij een spare gegooid. Als de speler bij de eerste beurtworp geen enkele pin omgooit en bij de tweede beurtworp alle pins tegelijk, geldt dit als een spare, niet als een strike. Een spel (game) bestaat uit tien beurten (frames). Elke omver geworpen pin levert één punt op. Als een speler een strike geworpen heeft, krijgt hij de punten van de twee worpen erna bij de tien punten van de strike zelf. Zo kan een strike dus maximaal 30 punten opleveren. Bij een spare komt er maar één worp extra bij. Een spare kan dus maximaal 20 punten opleveren. Als een speler bij de tiende beurt een strike of een spare gooit, krijgt hij respectievelijk twee of één extra beurt om de extra punten voor de strike of spare te kunnen verdienen. Deze punten tellen dan maar alleen bij de strike of spare mee en worden niet nog eens extra bijgeteld. Op deze manier kan een speler dus 12 strikes gooien in één spel. In dit laatste geval wordt gesproken van een "perfect game". Een perfect game is 300 punten (10 x 30).
 
Als een speler een strike geworpen heeft, krijgt hij de punten van de twee worpen erna bij de tien punten van de strike zelf. Zo kan een strike dus maximaal 30 punten opleveren, als in de twee volgende frames ook een strike wordt gegooid.
 
Bij een spare worden de punten van de ene opvolgende worp bijgeteld. Een spare kan dus maximaal 20 punten opleveren.
 
Als een speler bij de tiende frame een strike of een spare gooit, krijgt hij respectievelijk er een frames bij - eventueel twee frames als weer een strike wordt gegooid - om de extra punten voor de strike of spare te kunnen verdienen. Deze punten tellen dan maar alleen bij de strike of spare mee en worden niet nog eens extra bijgeteld. Op deze manier kan een speler dus 12 strikes gooien in één spel, een "perfect game", 300 punten (10 × 30).
 
Bowling wordt in [[Europa (continent)|Europa]] en de [[Verenigde Staten]] veel beoefend als recreatie. Bowling is ook een sport. In Nederland en België wordt de sport meer en meer in competitie gespeeld. In Amerika bestaan er ook scholen om bowlingles te volgen.
 
== Bowlingtoernooien ==
[[File:Bowlingwedstrijd_Breda_-_Antwerpen-524868.ogv|thumb|Polygoonjournaal uit 1961. Bowlingwedstrijd in Breda.]]
In [[Nederland]] (en in [[België]]) worden regelmatig (o.l.v. een lokale vereniging) bowlingtoernooien georganiseerd. In Nederland zijn verschillende categorieën toernooien welke volgens de [[Nederlandse Bowling Federatie]] goedgekeurd dienen te worden.
*Een D-toernooi is een zogenaamd huistoernooi, hier mogen alleen spelers van de eigen vereniging aan mee doen.
*De C-toernooien zijn de zogenaamde handicap (bonus) toernooien, over het algemeen zijn deze toernooien het druktstdrukst bezocht.
*De B-toernooien zijn toernooien veelal zonder handicap en worden veelvuldig door de serieuzere bowler bezocht. In de meeste gevallen is het prijzengeld ook hoger dan bij C-toernooien.
*A-toernooien zijn in Nederland toernooien die een internationaal karakter hebben. In Nederland is er nog één A-toernooi, het Bronzen Schietspoel Toernooi in Tilburg. Dit toernooi maakt ook deel uit van de Europese Bowling Tour (EBT).
== Bowlingjargon ==
;Arrows: de pijlen op de baan waarop gemikt kan worden.
;Dots: de rondjes op de approach waar je je beginpunt kunt bepalen maar ook de rondjes op de baan zelf waarop ook gemikt kan worden.
;Pins: beter bekend als kegels.
[[Bestand:BowlingTenPins.svg|thumb|Positie van de 10 pins.]]
;Headpin: aanduiding voor de voorste pin, de eerste.
;Frame: een serie van 2 worpen (of de ene worp als een strike wordt gegooid).
;Game: een serie van 10 frames.
;Spare: alle 10 pins omgegooid na 2 worpen, in 1 frame.
;Strike: het omverwerpen van alle 10 pins in de 1e worp, in 1 frame. Het frame is dan met die ene worp voorbij.
;Double: twee strikes achter elkaar
;Turkey: drie strikes achter elkaar
;Brooklyn:voor linkshandigen pin 1 en 3. Voor rechtshandigen pin 1 en 2.
;Backswing: de beweging die men maakt om de bowlingbal los te laten op de baan; de arm wordt naar achteren gebracht en dan terug naar voren.
;Release: het punt in je beweging waar je de bal loslaat.
;Double Wood: twee pins achter elkaar. Dus pin 1 en 5, pin 2 en 8 en pin 3 en 9.
;Split: wanneer twee pins ver van elkaar staan zonder pin 1. Deze zijn meestal moeilijk om in een worp om te sparengooien. De moeilijkste is de 7 - 10 split.
;Goot: gedeelte naast de twee zijkanten van de bowlingbaan.
;Bumpers: balken aan de rand van de baan die voorkomen dat de bal in de goot terechtkomt. Wordt vaak gebruikt als kinderen bowling spelen.

Navigatiemenu