Harecastle Tunnels: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
908 bytes toegevoegd ,  3 maanden geleden
aanvulling over de staat van de 1e tunnel omstreeks 1820 en plannen bouw 2e tunnel
(Nu naar juiste lemma)
(aanvulling over de staat van de 1e tunnel omstreeks 1820 en plannen bouw 2e tunnel)
De '''Harecastle Tunnel''' is een kanaaltunnel in het [[Trent and Mersey Canal]] tussen [[Kidsgrove]] en Tunstall in [[Staffordshire]]. De [[tunnel]] heeft een lengte van 2,6 kilometer was ooit een van de langste van het land. Het werd aangelegd voor het transport van [[steenkool]] naar de aardewerkfabrieken van [[Wedgwood]]. Het kanaal loopt onder de 195 meter hoge Harecastle Hill in de buurt van Goldenhill, dat weer het hoogste district in [[Stoke-on-Trent]] is.
 
De eerste tunnel werd aangelegd door kanaalingenieur [[James Brindley]]. Na de markering van de route begon de bouw in 1766. Eerst werden 15 verticale schachten gemaakt en aangekomen op het gewenste niveau groef men horizontaal verder door de rotsen van schacht naar schacht. Brindley overleed in 1772 en hij heeft de opening in 1777 niet meer meegemaakt.
 
De tunnel was heel smal en er was geen ruimte voor een [[jaagpad]]. De schepen werden door de tunnels gevoerd door "legging": hierbij ligt de schipper op zijn rug of op zijn zij op de boot en zet zich met zijn voeten af tegen de tunnelwand of dak. Dit is zwaar werk en de gemiddelde reistijd door de tunnel was zo'n drie uur. De tunnel kreeg ook zijaftakkingen naar de de steenkolenmijnen rond Goldenhill. De boten konden direct steenkool laden waarmee het transport van de kolen naar boven werd vermeden. De tunnels zorgden ook voor de afvoer van water uit de mijnen. De capaciteit van de tunnel was al snel onvoldoende.
De tweede en grotere tunnel was een ontwerp van [[Thomas Telford]]. Deze tunnel werd opgeleverd in 1827 en de bouw duurde drie jaar.<ref>{{en}} British History [https://www.british-history.ac.uk/vch/staffs/vol8/pp81-104 Tunstall, pp.81-104], geraadpleegd op 21 september 2021</ref> De tunnel vergde een [[investering]] van £&nbsp;113.000. Deze tunnel had wel een jaagpad, de paarden trokken de boten met een kortere reistijd tot gevolg. De twee tunnels waren lange tijd gelijktijdig in gebruik, met een tegengestelde vaarrichting.
 
In 1820 werd John Rennie gevraagd de tunnel te inspecteren.<ref name="Rolt">{{en}} {{Aut|Rolt, L.T.C.}} ''Thomas Telfort'', Longman, Green and Co, 1958. pp.162-166</ref> Hij trof de tunnel in slechte staat aan, er zaten loszittende bakstenen, de tunnel was verzakt en het kanaal dichtgeslibd. Hij vond het gevaarlijk en adviseerde de tunnel een jaar te sluiten voor herstelwerkzaamheden.<ref name="Rolt"/> Met het advies deed de kanaalbeheerder niets. In januari 1822 overleed Rennie en [[Thomas Telford]] werd om advies gevraagd.
In de Telford-tunnel zijn nog restanten overgebleven van oude kanaaltunnels die verbonden waren met de steenkolenmijnen rond Goldenhill. De boten konden direct steenkool laden waarmee het transport van de kolen naar boven werd vermeden. De tunnels zorgden ook voor de afvoer van water uit de mijnen.
 
DeHij adviseerde een tweede en grotere tunnel wasparallel eenaan de oude. Hij schatte de bouwkosten op £60.000.<ref name="Rolt"/> In het ontwerpvoorjaar van [[Thomas1824 Telford]]werden diverse aannemers uitgenodigd en Pritchard & Hoof kreeg uiteindelijk de opdracht. DezeEr tunnelwerden 15 schachten gegraven en eenmaal op de juiste diepte werd opgeleverdhet inkanaal 1827verder enhorizontaal uitgegraven.<ref name="Rolt"/> Omdat er vanuit veel schachten werd gewerkt ging het werk bijzonder snel. De eerste tunnel vergde een bouwtijd van 11 jaar, maar nu duurde de bouw duurdeslechts drie jaar en in 1827 werd de tunnel opgeleverd.<ref>{{en}} British History [https://www.british-history.ac.uk/vch/staffs/vol8/pp81-104 Tunstall, pp.81-104], geraadpleegd op 21 september 2021</ref> De tunnel vergde een [[investering]] van £&nbsp;113.000. Deze tunnel had wel een jaagpad, de paarden trokken de boten met een kortere reistijd tot gevolg. De twee tunnels waren lange tijd gelijktijdig in gebruik, met een tegengestelde vaarrichting.
 
De oudste tunnel werd in 1904 gesloten. Het verkeerde in slechte staat en er was instortingsgevaar. De Telford-tunnel bleef alleen over. In 1914 werd de eerste [[sleepboot]] in dienst gesteld. Deze trok zo’n 30 boten tegelijk door de tunnel. In 1931 volgde een tweede sleepboot.
24.845

bewerkingen

Navigatiemenu