Zamyn-Üüd: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k taal
k Verschrijving
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website Geavanceerde mobiele bewerking
Regel 22: Regel 22:
| caption=station
| caption=station
}}
}}
'''Zamyn-Üüd''' ([[Mongools]]: Замын-Үүд; [[vereenvoudigd Chinees]]: 扎门乌德) is een grensstad en ''sum'' (district) in de Ajmag [[Ajmag Dornogovĭ|Dornogovĭ]], [[Mongolië]]. De stad ligt op 8 kilometer afstand van [[Erenhot]] (Erlian), in [[Volksrepubliek China|China]] en 780 km ten zuidoosten van [[Ulaanbaatar]]. Zamyn-Üüd heeft een oppervlakte van 478 km² en er wonen ongeveer 7000 mensen. Er is een ''Free Economic Zone'' (FEZ) in de [[Gobi]] woestijn van 900 ha. Gelegen op een hoogte van 965 meter, is Zamyn-Üüd de warmste plek van Mongolië.
'''Zamyn-Üüd''' ([[Mongools]]: Замын-Үүд; [[vereenvoudigd Chinees]]: 扎门乌德) is een grensstad en ''sum'' (district) in de Ajmag [[Ajmag Dornogovĭ|Dornogovĭ]], [[Mongolië]]. De stad ligt op 8 kilometer afstand van [[Erenhot]] (Erlian), in [[Volksrepubliek China|China]] en 780 km ten zuidoosten van [[Ulaanbaatar]]. Zamyn-Üüd heeft een oppervlakte van 478 km² en er wonen ongeveer 7000 mensen. Er is een ''Free Economic Zone'' (FEZ) in de [[Gobi]]woestijn van 900 ha. Gelegen op een hoogte van 965 meter, is Zamyn-Üüd de warmste plek van Mongolië.


== Verkeer en vervoer ==
== Verkeer en vervoer ==

Versie van 14 okt 2021 23:36

Zamyn-Üüd
Замын-Үүд
Plaats in Mongolië Vlag van Mongolië
Zamyn-Üüd (Mongolië)
Zamyn-Üüd
Situering
Ajmag (provincie) Dornogovĭ
Coördinaten 43° 43′ NB, 111° 54′ OL
Algemeen
Inwoners
(2000)
25.210
Hoogte 940 m
Foto's
station
station
Portaal  Portaalicoon   Azië

Zamyn-Üüd (Mongools: Замын-Үүд; vereenvoudigd Chinees: 扎门乌德) is een grensstad en sum (district) in de Ajmag Dornogovĭ, Mongolië. De stad ligt op 8 kilometer afstand van Erenhot (Erlian), in China en 780 km ten zuidoosten van Ulaanbaatar. Zamyn-Üüd heeft een oppervlakte van 478 km² en er wonen ongeveer 7000 mensen. Er is een Free Economic Zone (FEZ) in de Gobiwoestijn van 900 ha. Gelegen op een hoogte van 965 meter, is Zamyn-Üüd de warmste plek van Mongolië.

Verkeer en vervoer

Zamyn-Üüd is het belangrijkste centrum voor import en export in Mongolië, voornamelijk naar China, Zuid-Korea en Japan. 70% van de buitenlandse handel gaat via Zamyn-Üüd. De stad ligt aan de Trans-Mongolië spoorlijn en er rijden treinen naar Moskou en Peking. Een groot spoorwegemplacement voor goederentreinen bevindt zich aan de oostzijde van het spoor.

In 2008 wordt een tweebaansweg asfaltweg van 428 km opgeleverd tussen Choyr en de Chinese grens. De noord-zuidverbinding (Altanbulag (aan de Russische grens) - Zamyn-Üüd), onderdeel van de Aziatische AH-3 door Mongolië van meer dan 1000 km is dan voltooid. Het is een onderdeel van de verbetering van de wegverbindingen tussen Europa en Azië. De in 2005 gerenoveerde grens, heeft een capaciteit van tweeduizend reizigers en driehonderd voertuigen per dag.

Externe link