Noord-Hongaars middelgebergte: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Michiel1972 (overleg | bijdragen)
k -onjuiste iw's
andere categorie
Regel 18: Regel 18:
Men noemt het wel de "Tafel der Reuzen", omdat de steile rand over de bergkam hangt. Het plateau is omgeven door grote rotsblokken. Men kan van hieruit mijlen ver het land overzien.
Men noemt het wel de "Tafel der Reuzen", omdat de steile rand over de bergkam hangt. Het plateau is omgeven door grote rotsblokken. Men kan van hieruit mijlen ver het land overzien.


[[Categorie:Gebergte in Hongarije]]


[[categorie:gebergte]]
[[categorie:geografie van Hongarije]]
[[en:Northern Medium Mountains (Hungary)]]
[[en:Northern Medium Mountains (Hungary)]]
[[hu:Északi-középhegység]]
[[hu:Északi-középhegység]]

Versie van 5 dec 2006 15:45

Kékes

Het Noord-Hongaarse middelgebergte (Hongaars: Északi-középhegység) wordt gevormd door een reeks middelgebergten in het noordoosten van Hongarije, die alle deel uitmaken van de zuidflank van de Karpaten. Vanaf de Donau gaat het van west naar oost om de gebergten Börzsöny, Cserhát, Mátra en Bükk. Het oostelijkste gebergte, het Zemplén-gebergte, wordt van de overige gebergten gescheiden van de rivier de Hernád en wordt niet altijd tot het Noord-Hongaarse middelgebergte gerekend. Dit gebergte zet zich over de grens met Slowakije voort.

De hoogste bergen zijn te vinden in de Mátra (Kékes, 1014 m, tevens de hoogste van Hongarije) en de Bükk (Istállóskő, 959 m).

Mátragebergte

Het Mátragebergte begint oostelijk van de rivier de Zagyva ter hoogte van de plaats Pásztó. Eigenlijk zijn het geen "bergen" maar eerder hoge begroeide heuvels (hegy), of kleinere heuvels (domb), zoals in het Zwarte Woud of in de Hoge Venen in de Ardennen. Het gebied is verdeeld in de volgende delen:

  • Westelijke Mátra (ook wel de Pásztói Mátra),
  • Centrale Mátra,
  • Oostelijke Mátra,
  • Mátravoet (Mátralába, het noordelijke voorgebied),
  • Mátralaagte (Mátraalja, het zuidelijke voorgebied met daarin het Mátra wijngebied).

Bükkgebergte

Voorbij de stad Eger en de gelijknamige rivier begint het Bükkgebergte en eindigt het Mátragebergte. Ten zuiden van de weg E 96 en de lijn Hatvan-Sátoraljaújhely aan de uiterste noord-oostelijke Slovaakse grens, begint de puszta en eindigt het gebergte, waar de Bodrog-rivier in Hongarije komt en in Tokaj in de Tisza uitmondt. Het plateau van het Bükkgebergte, uiteindelijk het doel van bergbeklimmers, is de 20 km lange en 4 km tot 6 km brede bergkam. Men noemt het wel de "Tafel der Reuzen", omdat de steile rand over de bergkam hangt. Het plateau is omgeven door grote rotsblokken. Men kan van hieruit mijlen ver het land overzien.