Aanslaggevoeligheid: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
9 bytes toegevoegd ,  14 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
(links toegevoegd)
k
De term '''Aanslaggevoeligheid''' komt uit de [[synthesizer]]-wereld. Het betekent: de mate waarin en de wijze waarop een synthesizer (of andere electronische klankbron) reageert op de snelheid en/of kracht waarmee een toets wordt ingedrukt.
 
De eerste generatie synthesizers werden wel eens gekscherend ''"deurbellen"'' genoemd. Je drukte op een toets, er kwam geluid uit, en dat was het. Voor [[pianist]]en viel er niet op te spelen, omdat het toetsenbord niet reageerde op de wijze van spelen: hard of zacht [[touché]] had geen enkel effect op het volume of de [[klankkleur]] dievan werdhet voortgebrachtgespeelde. ([[Hammondorgel|Hammond-]])[[organist]]en misten daarentegen hun 'schuiven' waarmee ze de klankkleur real-time konden veranderen. Synthesizers kenden maar twee standen: geluid en geen geluid, er was geen tussengebied.
 
In de jaren '80 kwam daar verandering in. De toenemende populariteit van synthesizers en de steeds hogere eisen die de muzikanten er aan stelden resulteerden in verregaande verbeteringen in het basisontwerp van synthesizers. Dit mondde uit in '''aanslaggevoelige''' toetseninstrumenten. [[Sensor]]en onder (of achter) de individuele toetsen op het toetsenbord registreren de toets-aanslag van de bespeler. Deze informatie wordt omgezet in data die vervolgens de klankkleur [[modulatie|moduleert]]. <br>
7.174

bewerkingen

Navigatiemenu