Melanesiërs: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
19 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
Link
(revert, zie https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3481182/)
Label: Ongedaan maken
(Link)
De '''Melanesiërs''' zijn een etnische groep van volkeren in [[Melanesië]]. De vroegste bewoners van het huidige Melanesië waren de voorouders van alle hedendaagse volkeren die de [[Papoeatalen]] spreken. Zij hebben indertijd dit gebied bezet tot de meest oostelijk gelegen eilanden toe (bijvoorbeeld de [[Salomonseilanden]]).
 
Ongeveer 4000 jaar geleden kwamen [[Austronesiërs|Austronesische mensen]] voor het eerst in contact met mensen die de Papoeatalen machtig waren. Dit gebeurde vooral langs de noordkust van [[Nieuw-Guinea]] en de eilanden ten noorden en ten oosten hiervan. Er volgde wellicht een lange periode van vele interacties tussen deze volkeren, wat leidde tot vele complexe veranderingen in hun talen en cultuur.
 
Er bestond een theorie over een zeer kleine groep mensen die [[Austronesische talen]] spraken en naar het oosten gereisd zouden zijn. Daar zouden zij dan de voorouders worden van de Polynesiërs. Deze theorie werd echter tegengesproken door een studie, gepubliceerd door de [[Temple University]]. Dit onderzoek toonde aan dat de Melanesiërs te weinig [[genetische verwantschap]] hadden met Polynesiërs om hun voorouders te kunnen zijn.
2.192

bewerkingen

Navigatiemenu