Balearische Zee: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1 byte toegevoegd ,  7 maanden geleden
k
sp
kGeen bewerkingssamenvatting
k (sp)
 
De '''Balearische Zee''' of '''Iberische Zee''' is het gedeelte van de [[Middellandse Zee]] dat de [[Balearen]] scheidt van het [[Iberisch Schiereiland]]. De zee ligt ten noordwesten van de Balearen en ten zuidoosten van [[Catalonië]] en [[Valencia (autonome gemeenschap)|Valencia]].
 
De belangrijkste eilanden in de zee zijn [[Ibiza (eiland)|Ibiza]], [[MajorcaMallorca]] en [[MinorcaMenorca]]. Bij Ibiza ligt ook een kleiner eiland, [[Formentera]]. De rivier de [[Ebro]] mondt uit in de Balearische Zee.
 
== Omvang ==
:Tussen de Balearen en de kust van [[Spanje]], begrensd:
:In het zuidwesten: Een lijn van [[Kaap San Antonio]] in Spanje (38°50'N, 0°12'O) naar [[Kaap Berberia]], het zuidwestelijkste punt van [[Formentera]] (Balearen).
:In het zuidoosten: Vanaf de zuidkust van Formentera, vanaf het meest oostelijk gelegen punt van [[Punta Rotja]] een lijn naar het zuidelijkste punt van [[Cabrera (eiland)|Cabrera]] (39°07'N, 2°54'O) en naar [[Aire (eiland)|Aire]], het zuidelijke uiteinde van [[MinorcaMenorca]].
:In het noordoosten: Van de oostkust van Menorca tot [[Kaap Favaritx]] (40°00'N, 4°14'O) een lijn naar [[Kaap San Sebastian]] (Spanje) (41°54'N, 3°10'O).
 
60.292

bewerkingen

Navigatiemenu