Starlight dancer (single): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
802 bytes toegevoegd ,  6 maanden geleden
aanvulling
(aanvulling)
'''Starlight dancer''' was de negende [[single (muziek)|single]] van de [[symfonische rock]]groep [[Kayak (band)|Kayak]].
 
Het lied, dat afkomstig is van het [[studioalbum]] [[Starlight Dancer (Europees album)|met dezelfde titel]] is opgebouwd in het schema ABCA. De introductie bestaat uit een langzaam intro met een nogalstatige lijzigemuziek en zangstem, anthemachtig aldus Scherpenzeel. Na twee [[couplet]]ten (A) gaat na een muzikale brug (B) het [[tempo (muziek)|tempo]] aanmerkelijk omhoog en is er sprake van een [[rock]]song (C). Als de woede uitgeleefd is komt het beginthema (A) terug wederom in traag tempo; de song eindigt met een eenzame solo op de toetsinstrumenten. Het liedthema behandelt een [[soldaat]] die in het gehele [[heelal]] heeft gestreden, maar daar uiteindelijk de nutteloosheid van inziet.
 
Het liedthema behandelt volgens de [[soldaat]] die in het gehele [[heelal]] heeft gestreden, maar daar uiteindelijk de nutteloosheid van inziet. Volgens Scherpenzeel tegenover [[Leo Blokhuis]] in 2021 gaat het in wezen over het scheppen van iets. Hij vergeleek het in dat gesprek met beeldhouwen. De beeldhouwer hakt of beitelt vanuit het blok steeds meer weg totdat het beeld er is. Scherpenzeel moest uit al de ideetjes die hij voor dit nummer had steeds meer weglaten totdat het lied er was. Basis voor het nummer ontstond tijdens een Britse tournee, waarbij Kayak en [[Jan Akkerman]] in [[Liverpool]] waren aangekomen. Volgens de componist zitten er [[autobiografie|autobiografische]] elementen (zoals in al zijn liedjes) in de tekst, maar het een autobiografisch nummer noemen ging hem te ver.<ref>Top2000 telt af: The untold stories, 25 november 2021.</ref>
B-kant werd gevormd door het instrumentale ''Irene'', een lofzang op de vrouw van bandleider [[Ton Scherpenzeel]].
 
B-kant werd gevormd door het instrumentale ''Irene'', een lofzang op de vrouw [[Irene Linders]] van bandleider [[Ton Scherpenzeel]].
 
== Hitnotering ==
}}
 
{{Appendix|2=
==Externe link==
* [http://www.youtube.com/watch?v=nQVrduimbh4 clip] van [[Toppop]] op [[YouTube]].
----
{{References}}
}}
 
[[Categorie:Nummer van Kayak]]
69.050

bewerkingen

Navigatiemenu