Berendrechtsluis: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
4 bytes toegevoegd ,  13 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
({{SluizeninAntwerpen}})
De '''Berendrechtsluis''' vormt samen de [[Zandvlietsluis]] een [[schutsluis|sluizencomplex]] tussen de [[Westerschelde]] en de [[Antwerpse haven]], en meer bepaald het [[kanaaldok]] B2.
 
De Berendrechtsluis heeft een lengte van 500 m, een breedte van 68 m en een hoogte van 13,50 m en is daarmee de grootste [[Sluis (kunstwerk)|sluis]] ter wereld, zelfs groter dan de sluizen die zich op het [[Panamakanaal]] bevinden. Haar [[VHF]] werkkanaal is 79 en het dokkanaal 74. Eveneens blijft voor de aankomende schepen, met rivierloods, kanaal 8 en voor schepen zonder loods, kanaal 6. De procedure voor de vertrekkende zeeschepen is zoals bij alle zeesluizen (zie uitleg [[Zandvlietsluis]]). Vóór de voltooiing van de Berendrechtsluis in [[1989]] was haar zustersluis, de Zandvlietsluis de grootste ter wereld. Tijdens de feestelijke openingsceremonie op 1 oktober [[1989]] kwam het grootste zeeschip dat de Antwerpse haven ooit aandeed, via deze sluis, de "''Main Ore''". Dit "super"zeeschip is 335 meter lang en 44 meter breed en had een geladen diepgang van 11 meter. Het was een "tijsuper" die met hoog water de Berendrechtsluis invoer, met aan boord twee rivierloodsen. 4 sleepboten van de URS moesten haar in de sluis corrigeren, daar de waterverplaatsing bij het invaren soms parten kan spelen. De brede en diepe boeg, duwt massa's water weg tussen de boeg en de sluismuren, en zuigt dan aan. Na de ceremonie vertrok ze uit de sluis naar de B2 [[Kanaaldok]]. Daarna ging ze naar de nieuwe [[Delwaidedok]]. Daar kwam ook voor de allereerste keer het grootste schip ooit aan de kade.
 
Het sluizencomplex dat op het grondgebied van Antwerpen ligt, bevindt zich op een 25 km ten noorden van het centrum van [[Antwerpen (stad)|Antwerpen]].
13.975

bewerkingen

Navigatiemenu