Gebruiker:Benedict Wydooghe/Evoluties in het welzijns- en veiligheidsdenken deel5a: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
.
 
* ;1590
** [[Leiden]], waar veel Vlaamse protestanten en intellectuelen hun toevlucht zoeken, richt zijn eerste [[Anatomisch theater]] in. Deze interesse voor het menselijk lichaam valt samen met de start van de [[Hortus botanicus Leiden|Hortus botanicus]] in de stad.
 
.
 
* ;1591
** Voltooiing van de [[Rialtobrug]] in [[Venetië (stad)|Venetië]].
 
.
 
* ;1592
** [[Jan Huygen van Linschoten]] is terug in Nederland en publiceert de "geheime" Portugese zeeroutes naar [[Oost-Indië]]. De [[Gouden Eeuw (Nederland)|Gouden Eeuw]] is niet veraf.
** ♣ Even voor zijn overlijden stuurt de [[botanist]] [[Ogier Gisleen van Busbeke]] (1521/22-1592) uit Zuid-West-Vlaanderen, tulpenzaden aan [[Carolus Clusius]], die een jaar later hoogleraar in Leiden zal worden en directeur van de pas aangelegde [[Hortus botanicus Leiden|Hortus Botanicus]]. Busbeke reist in de jaren vijftig en zestig als gezant van de Oostenrijkse koning naar het door de Turken bezette West-Hongarije, hij logeert in Turkse hotels, komt in [[Edirne (stad)|Adrianopel]] en [[Constantinopel]]. Daar verscheept hij antieke teksten naar Europa. Zijn reis beschrijft hij in ''Vier brieven over mijn gezantschap in Turkije'' dat postuum wordt (her)uitgegeven. Daarin meldt hij (als eerste?) de tulp. 'Op onze tocht door deze streken werd ons overal een geweldige hoeveelheid bloemen aangeboden: narcissen, hyacinten en bloemen die de Turken 'tulipan' noemen. De tulp heeft nagenoeg geen geur, zij is geliefd om haar kleurschakeringen en haar schoonheid.'
 
.
 
* ;1593
** [[Carolus Clusius]] plant in de [[Hortus botanicus Leiden]] de eerste [[tulp]]. De [[botanische tuin]] verhoudt zich tot de plantage zoals de Engelse tuin zich verhoudt tot de Franse. Het is these en anti-these uit de 16de en de 17de eeuw. De [[plantage]] kenmerkt zich door slavernij en gewelddadige onderdrukking, afzondering, uit het licht van de massa, opbrengst, monocultuur en macht terwijl de Botanische tuin voor vrijheid, openheid, multicultuur, experiment en wetenschap staat. Niettemin zijn het twee kanten van eenzelfde medaille: die van het opkomende kapitalisme, met winstmaximalisatie enerzijds en uitbuiting anderzijds.Sommige Nederlandse steden kennen een buurt met de naam 'Plantage'. In [[Leiden]] en [[Amsterdam]] gaat het om een groene bourgeoisiebuurt. In de Amsterdamse [[Plantage (Amsterdam)|Plantage]] liggen de [[Hortus Botanicus Amsterdam|Hortus Botanicus]] en dierentuin [[Artis]].
** [[Giuseppe Arcimboldo]] overlijdt. Hij laat een ongezien oeuvre na.
** In Londen breekt de pest uit. Een telling registreert 11.503 slachtoffers, het is een onderschatting. Veel gezinnen geven de sterfgevallen niet aan uit de angst opgesloten te worden door de overheid. Londenaren die naar het platteland vluchten, worden door boeren met hooivorken terug gestuurd.
 
.
 
* ;1594
** [[Tintoretto]], de Italiaanse schilder overlijdt.
** [[Orlando di Lasso]], de componist overlijdt.
** [[Gerard Mercator]], de cartograaf overlijdt.
 
.
 
* ;1595
** [[Gerard Mercator|Mercators]] Noordpoolkaart toont een noordelijke doorgang naar andere continenten. [[Henry Hudson|Hudson]] slaagt niet in die ambitie. Hij ontdekt [[Geschiedenis van New York (stad)|New York]] in september [[1609]] en vaart de stroom op die nu zijn naam draagt, de [[Hudson (rivier)|Hudson]].
 
.
 
* ;1596
** [[Albrecht van Oostenrijk]] arriveert als landvoogd in Brussel en op 7 mei staat hij drie hoeren toe per compagnie van tweehonderd man in de garnizoenstad Brussel. De vrouwen zijn ingeschreven als wasvrouw en mogen niet minderjarig zijn.<ref>LUC SURDIACOURT. ''De [[Marollen]]. Een eeuwenoud misverstand'', Davidsfonds, Leuven, 2018, p. 61.</ref>
** In [[Touraine]] wordt [[Rene Descartes]] in een welstellend milieu geboren. Hij zal een opleiding genieten in het Jezuïetencollege van [[La Flèche (Frankrijk)|La Flèche]]. Hij verlaat het college in 1614.
** [[Shakespeare]] schrijft zijn '[[Romeo en Julia]]', een geschiedenis van twee steenrijke rivaliserende families in [[Verona (stad)|Verona]]. [[Baz Luhrmann]] regiseerde in 1996 de relatief onbekende [[Leonardo DiCaprio]] en [[Claire Danes]].
** In Amsterdam start het [[Rasphuis (Amsterdam)|Rasphuis]] en toont een juridische omslag.
 
.
 
* ;1597
** [[Slag bij Turnhout (1597)|Slag bij Turnhout]], [[Maurits van Nassau]] verslaat de Spaanse ruiterij.
 
.
 
* ;1598
** Het [[Edict van Nantes|Het Edict van Nantes]] geeft de [[Hugenoten]] burgerrechten. Het zal geen eeuw stand houden. In 1685 beëindigt het [[Edict van Fontainebleau (1685)]] onder de regering van Lodewijk XIV dit edict.
** De oudste zoon van [[Willem van Oranje]] komt vrij. [[Hertog van Alva|Alva]] nam hem als gijzelaar mee naar Spanje na de [[beeldenstorm]] in 1566. Zijn halve leven bracht hij door in gevangenschap. Zijn jongere halfbroer, Mauritis nam intussen de rebellenrol van hun vader over.
 
.
18.194

bewerkingen

Navigatiemenu