Wikipedia:Opinielokaal/Naamsvermelding bij afbeeldingen: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Label: bewerking met nieuwe wikitekstmodus
# {{Gebruiker:Woudloper/Handtekening}} 19 jan 2022 18:14 (CET) Per De Geo. De maker van een afbeelding op Wikipedia heeft geen recht op naamsvermelding. Wikimedia heeft bv. ooit besloten dat watermerken en handtekeningen in afbeeldingen ongewenst zijn. Dat is niet zo vreemd: hetzelfde geldt voor geschreven inhoud - op Wikipedia accepteren we geen persoonlijk door de schrijver ondertekende artikelen. Goede documentatie en informatieve bijschriften bij afbeeldingen zijn echter een belang voor de lezer. Dit kan om verschillende redenen ook de naam van de maker behelzen, ik denk zelfs als de maker zelf NE wordt gevonden (maar die optie is bij deze peiling niet aanwezig).
# [[Gebruiker:Apdency|Apdency]] ([[Overleg gebruiker:Apdency|overleg]]) 19 jan 2022 19:59 (CET) Heb keuze 1 ook nog overwogen, maar de kaalslag die die zou opleveren in een artikel als [[Nederlandse schilderkunst in de Gouden Eeuw]] gaat wel ver. Dat er van de bepaling 'indien de maker zelfstandig encyclopedisch relevant is en dus een artikel heeft of zou kunnen krijgen' creatief misbruik zou kunnen worden gemaakt en/of dat die een geheel eigen overlegdynamiek kan creëren ;) is wel een risico bij keuze 2. Verder eens met Hoopje.
# -- [[user:Effeietsanders|Effe]]''[[user talk:Effeietsanders|ietsanders <small>(overleg)</small>]]'' 20 jan 2022 01:34 (CET) Ik twijfel wat. Mijn voorkeur is eigenlijk net iets anders: vermelden is toegestaan wanneer de auteur relevant is voor de interpretatie van de afbeelding (bijvoorbeeld wanneer een portret is gemaakt door een familielid in een familie-situatie), ook wanneer de auteur niet zelfstandig relevant is. Deze optie komt daar het dichtst bij in de buurt. Tegelijk ben ik op zich wel voor een betere vermelding van de auteur vanuit het oogpunt van naamsvermelding, maar denk ik dat daar betere technische oplossingen voor gevonden moeten worden, net zoals die oplossingen ook voor tekstuele bijdragers gevonden moeten worden. Ik ben bang dat een handmatige aanpak geen schaalbare oplossing oplevert.
<br clear=all>
 
34.775

bewerkingen

Navigatiemenu