Kanaat: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
69 bytes toegevoegd ,  10 maanden geleden
Structuur aangebracht met eenvoudige ingrepen. 'Werd het snel verdeeld' doet de lezer denken aan een bewuste ingreep, waarna herlezing van de zin nodig is, daarom: 'raakte het snel verdeeld'.
Geen bewerkingssamenvatting
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website
(Structuur aangebracht met eenvoudige ingrepen. 'Werd het snel verdeeld' doet de lezer denken aan een bewuste ingreep, waarna herlezing van de zin nodig is, daarom: 'raakte het snel verdeeld'.)
Een '''kanaat''' (ook: '''khanaat''', '''chanaat''') was een door een [[khan (titel)|kan]] geregeerd feodaal vorstendom, onder meer in [[Centraal-Azië]]. De titel k(h)an of chan is afkomstig uit het [[Mongools]] of [[Turkse talen|Turks]] en beduidde oorspronkelijk vaagweg leider, meestal op tribaal of patriarchaal niveau.
 
[[Dzjengis Khan]], [[troonnaam]] van Temoedjin, bouwde na het verenigen van de voordien hopeloos verdeelde Mongoolse en Turkse stammen een ongezien wereldrijk uit, onder hem als grote khan. Na zijn dood werdraakte het snel verdeeld door opvolgingstwisten. Het bekendste opvolgerskanaat is waarschijnlijk het Mongoolse [[kanaat van de Gouden Horde]] dat in de 13e eeuw grote delen van Azië beheerste. Ook door Turkse volken werd de titel gebruikt: De [[Rijk der Göktürken|Göktürken]] hadden ook deze regeringsvorm. Evenals de [[Tataren]] die na de val van de Gouden Horde onder meer het [[kanaat Kazan]], het [[Krim-kanaat]], het [[kanaat Astrachan]] en het oostelijk [[kanaat Sibir]] (rond Tobolsk) stichtten, dat zijn naam gaf aan Siberië na inlijving door het tsarenrijk. Ook Oost-Turkestan, het huidige Chinese Xijiang-Oigoer, is zoals de dualiteit van zijn volledige benaming weergeeft het terrein geweest van diverse khanaten, zoals het Turkse [[Kashgarië]] en de viervoudige 'Kalmukse' (Mongoolse) confederatie [[Dörben Oyriad]]. Er zijn diverse kanaten geweest in [[Perzische Rijk|Perzië]], waaronder het machtige, in 1295 gevestigde [[ilkanaat]], een van de Mongoolse opvolgerskanaten, en regionale zoals [[Tabriz]] (Iraans Azerbeidzjan) of quasi lokaal-tribale, zoals Maku. [[Oezbeken]] domineerden in West-Turkestan gelegen kanaten [[kanaat Buchara|Buchara]] en [[Kanaat Kokand|Kokand]]. De laatste kanaten in de latere Sovjet-Unie werden in de negentiende eeuw door Rusland geannexeerd. Ook de [[Kaukasus (gebied)|Kaukasus]] telde een aantal kleine kanaten, vooral in [[Azeristan]], maar ook [[Jerevan]] in [[Armenië]].
 
Ook door [[Turkse volkeren|Turkse volken]] werd de titel gebruikt, zo hadden de [[Rijk der Göktürken|Göktürken]] en de [[Tataren]] deze regeringsvorm. De Tataren stichtten na de val van de Gouden Horde onder meer het [[kanaat Kazan]], het [[Krim-kanaat]] en het [[kanaat Astrachan]], alsook het oostelijk [[kanaat Sibir]] (rond Tobolsk), dat zijn naam gaf aan [[Siberië]] na inlijving door het [[Keizerrijk Rusland|tsarenrijk]]. Ook [[Oost-Turkestan]], het huidige Chinese Xijiang-Oigoer is – zoals de dualiteit van zijn volledige benaming weergeeft – het terrein geweest van diverse khanaten, zoals het Turkse [[Kashgarië]] en de viervoudige 'Kalmukse' (Mongoolse) confederatie [[Dörben Oyriad]]. Er zijn diverse kanaten geweest in [[Perzische Rijk|Perzië]], waaronder het machtige, in 1295 gevestigde [[ilkanaat]], een van de Mongoolse opvolgerskanaten, en regionale zoals [[Tabriz]] (Iraans Azerbeidzjan) of quasi lokaal-tribale, zoals Maku. [[Oezbeken]] domineerden in West-Turkestan gelegen kanaten [[kanaat Buchara|Buchara]] en [[Kanaat Kokand|Kokand]]. De laatste kanaten in de latere Sovjet-Unie werden in de negentiende eeuw door Rusland geannexeerd. Ook de [[Kaukasus (gebied)|Kaukasus]] telde een aantal kleine kanaten, vooral in [[Azeristan]], maar ook [[Jerevan]] in [[Armenië]].
 
[[Categorie:Kanaat| ]]
38.379

bewerkingen

Navigatiemenu