Cleopatra III: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
23 bytes verwijderd ,  15 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
'''Cleopatra III''' ([[161 v. Chr.]] - [[101 v. Chr.]]) was koningin van [[Egypte]] van 142 v. Chr. tot 101 v. Chr.
 
==Geschiedenis==
Ze waswerd geboren in 161 v. Chr. als dochter van [[Ptolemaeus VI]] en [[Cleopatra II]],. [[Ptolemaeus VII Neos Philopator]] was haar broer. Na de dood van haar vader, werd haar broer de koning van Egypte, met haar moeder die in zijn naam regeerde. Om controle te krijgen over [[Cleopatra II]] huwde ze [[Ptolemaeus VIII Eueregetus II]] [['Physcon']] in 142 v. Chr. Later vermoorde Physcon Philopator, en maakte dezich troonmeester zichvan eigende troon.
 
ToenHij zette hij [[Cleopatra II]] af van haar functie als koningin, en gaf hij diedeze titel aan Cleopatra III. Ze schonk Physcon deze kinderen: [[Ptolemaeus IX Philometer Soter II Lathyros]], [[Ptolemaeus X Alexander I]], [[Cleopatra IV]], [[Cleopatra V Trypheana]], en [[Cleopatra Selene]].
 
Toen Physcon stierf, liet hijdeze de troon na aan Cleopatra en haar zoon [[Ptolemaeus IX]]. Als het aan haar lag,had gafgelegen, zewas de troon niet aannaar haar oudste zoon, maar aan de jongerejongste zoon [[Alexander]] gegaan. De Alexandrijnen dwongendrongen haar om [[Lathyros]] van [[Cyprus]] op als regent over [[Ptolemaeus IX]].
 
Uiteindelijk, toen ze beweerde dat [[Lathyros]] haar probeerde te vermoorden, werd hijdeze succesvol afgezet van zijn positie,. en bracht haarHaar zoon [[Alexander]] keerde terug uit [[Cyprus]], dieen werd [[Ptolemaeus X]] werd. Uiteindelijk werd ze moe van het [[Alexander]], en bracht [[Lathyros]] uit [[Cyprus]], maar toen werd ze weer moe van hem, en bracht ze Alexander terug. Alexander werd moe van zijn moeder, en liet haar vermoorden in 101 v. Chr.
 
[[Categorie:Ptolemaeën]]
8.705

bewerkingen

Navigatiemenu