Laude: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
36 bytes toegevoegd ,  14 jaar geleden
k
link en spelling
(linkfix Natuurkampeerterrein)
k (link en spelling)
Laude was oorspronkelijk een van de drie [[boermarke|markes]] van het [[kerspel]] [[Sellingen]]. De marke van Laude werd in [[1865]] ontbonden en de gemeenschappelijk gronden werden verdeeld onder de deelnemende [[agrariër|boeren]].
 
Het gehucht wordt gedomineerd door de voormalige [[Zuivelfabriek|melkfabriek]]. In [[1961]] werd hier voor het eerst [[kaas]] bereid in een kunststof mal gebruikt voor de kaasbereiding. De productie van kaas is al jaren geleden gestopt, de productie van de kunststof mallen bleek wel lucratief, maar is inmiddels verplaatst naar [[Ter Apel]]. Plannen om de fabriek weer in gebruik te nemen voor de verwerking van [[geitGeit|geitemelkgeitenmelk]] bleken niet haalbaar.
 
Even ten noorden van het gehucht ligt het [[Stichting Natuurkampeerterreinen|natuurkampeerterrein]] ''De Slangenborg''. De oorsrpong van dit terrein gaat terug tot [[1943]], toen er een kamp gebouwd voor de [[Nederlandse Arbeidsdienst]]. Na de oorlog zijn de barakken gesloopt, de plaatsen waar deze gestaan hebben zijn met enige moeite nog te herkennen.
626

bewerkingen

Navigatiemenu