Slag om de Donbas (2022-heden): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Regel 50: Regel 50:


=== 23 april ===
=== 23 april ===
De Centrale Inlichtingendienst van het Ministerie van Defensie van Oekraïne meldde dat Rusland de hergroepering van de troepen heeft voltooid en binnenkort een nog groter offensief zal lanceren in de Donbas. Rond 15.00 uur vonden artilleriebeschietingen plaats op de stad Zolote, waarbij twee mensen omkwamen en twee anderen gewond raakten. Bovendien werden dorpen in de omgeving [[Severodonetsk]] beschoten, waarbij vier inwoners omkwamen. In een avondtoespraak meldde de generale staf van de strijdkrachten van Oekraïne dat Rusland er niet in was geslaagd op te rukken in de buurt van [[Marinka]], Rubezhnoye en Popasnaya en dat het voorbereidingen trof om Severodonetsk aan te vallen. Overdag werden 12 aanvallen afgeslagen, ongeveer 150 Russische militairen, 4 tanks, 5 [[artilleriesystemen]], 15 eenheden gepantserde voertuigen, 4 auto's, 1 gepantserd gevechtsvoertuig werden vernietigd; Su-25 vliegtuigen, 1 [[kruisraket]] en 3 UAV's werden neergeschoten.
De Centrale Inlichtingendienst van het Ministerie van Defensie van Oekraïne meldde dat Rusland de hergroepering van de troepen had voltooid en binnenkort een nog groter offensief zou lanceren in de Donbas. Rond 15.00 uur vonden artilleriebeschietingen plaats op de stad Zolote, waarbij twee mensen omkwamen en twee anderen gewond raakten. Bovendien werden dorpen in de omgeving [[Severodonetsk]] beschoten, waarbij vier inwoners omkwamen. In een avondtoespraak meldde de generale staf van de strijdkrachten van Oekraïne dat Rusland er niet in was geslaagd om op te rukken in de buurt van [[Marinka]], Rubezhnoye en Popasnaya en dat het voorbereidingen trof om Severodonetsk aan te vallen. Overdag werden 12 aanvallen afgeslagen, ongeveer 150 Russische militairen, 4 tanks, 5 [[artilleriesystemen]], 15 eenheden gepantserde voertuigen, 4 auto's, 1 gepantserd gevechtsvoertuig werden vernietigd; Su-25 vliegtuigen, 1 [[kruisraket]] en 3 UAV's werden neergeschoten.


=== 7 mei ===
=== 7 mei ===

Versie van 8 mei 2022 11:01

Actuele gebeurtenis In dit artikel wordt een actuele gebeurtenis beschreven.
De informatie op deze pagina kan daardoor snel veranderen of inmiddels verouderd zijn.
Slag om de Donbas (2022)
Onderdeel van Russische invasie van Oekraïne in 2022
Controle in de Donbas
Datum 18 april 2022 - heden
Locatie Donbas, Oekraïne
Strijdende partijen
Vlag van Rusland Rusland
VR Donetsk
VR Loegansk
Vlag van Oekraïne Oekraïne
Verliezen
2.383 burgers gedood
7.000-9.000 burgers gewond
Totaal aantal gedood: 9.940
Totaal aantal gewond: 23.455

Totaal aantal gevlucht: 1.414.789 (waarvan naar het buitenland: 925.500)[1]

De Slag om de Donbas is een militaire confrontatie van de Russische Federatie, Volksrepubliek Donetsk en Volksrepubliek Loegansk tegen Oekraïne. De strijd begon op 18 april 2022, als onderdeel van de Russische invasie van Oekraïne die op 24 februari was begonnen. Eerder had het Russische leger zich geconcentreerd op andere delen van Oekraïne zoals de hoofdstad Kiev (zie ook de Slag om Kiev), maar daar trokken ze zich vanaf eind maart terug om zich vervolgens op het oosten te concentreren.[2]

Het gebied waar gevochten wordt, wordt opgeëist door Volksrepubliek Donetsk en Volksrepubliek Loegansk.

De slag

18 april

De Oekraïense president Zelensky zei op 18 april in een videoboodschap dat de Russische troepen met een nieuw groot offensief in de Donbas waren begonnen. Zelensky's adviseur had het over "de tweede fase van de oorlog".[3]

In de omgevingen van Slobozhansky en Donetsk voerden Russische troepen de aanvallen in sommige gebieden op. De Oekraïense secretaris van de Nationale Veiligheidsraad Oleksiy Danilov zei dat Russische troepen in de ochtend van 18 april probeerden door de Oekraïense verdedigingswerken te breken langs bijna de hele frontlinie in de omgevingen van Donetsk, Charkov en Loegansk met als doel de Oblasten Donetsk en Loegansk volledig te veroveren voor Orthodox Pasen op 24 april.

In de ochtend van 18 april zei het hoofd van het militaire bestuur van Loegansk, Serhiy Haidai, dat Russische troepen de stad Kreminna waren binnengevallen.

's Nachts voerden Russische troepen een raketaanval uit op Kramatorsk, waarbij de infrastructuur werd vernietigd.

19 april

In een exclusief interview met India Today erkende de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov het begin van een nieuw offensief in Donbas en beweerde dat het een ''zeer belangrijk moment in deze hele speciale operatie was''.

Om de nieuwe fase van het Russische offensief in Oekraïne aan te pakken, hielden de Franse president Emmanuel Macron en de Amerikaanse president Joe Biden een ontmoeting met vertegenwoordigers uit Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Italië, Polen en Roemenië. Ze werden ontvangen door NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg, voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en voorzitter van de Europese Raad Charles Michel.

Op videobeelden is te zien dat ten minste één burger is gedood en drie anderen gewond zijn geraakt tijdens de Russische beschieting van Kramatorsk.

Het hoofd van het regionale militaire bestuur van Loegansk, Serhiy Haidai, riep de inwoners van de regio op om onmiddellijk te evacueren zodat ze niet gevangengenomen of gedood zouden worden door Russische militairen.

20 april

Troepen van Rusland en de Volksrepubliek Loegansk rukten op in Rubizhne en veroverden het centrale deel van de stad.

Russische troepen bezetten ook woonwijken in de stad Popasna in Loegansk. Volgens een Oekraïense bron geciteerd door the Institute for Study of War (ISW), waaronder Danilov, kwamen Libische en Syrische huursoldaten die waarschijnlijk banden hadden met de Wagner-groep, in botsing met Oekraïense troepen in de stad, waarbij Oleksiy Danilov beweerde dat 20-25 huurlingen waren gedood en het tonen van foto's van de vermeende lichamen. Het ISW heeft geen enkele inzet van Syrische of Libische eenheden als onderdeel van Russische troepen waargenomen en schrijft de aanwezigheid van de genoemde vreemdelingen individueel toe.

Ten zuiden en zuidwesten van Izium hadden de Russische troepen enig succes door middel van plaatselijke opmars.

21 april

Volgens Oekraïense bronnen zette Rusland de aanval op Popasna voort en probeerde het voet aan de grond te krijgen in de westelijke en noordwestelijke delen van Rubizjne, maar de Oekraïense strijdkrachten zouden de aanval afslaan.

22 april

Volgens het ochtendrapport van de generale staf van de strijdkrachten van Oekraïne bestormde Rusland de dorpen Zarichne en Marinka. Bij Novotoshkivsky vonden ook zware gevechten plaats. Slovjansk werd 's nachts waarschijnlijk beschoten met clustermunitie; in de middag was er een poging om de stad te bestormen. De stad Lyman werd beschoten, waarbij een plaatselijk ziekenhuis in de brand vloog. De beschietingen op de nederzettingen in de frontlinie gaan door: om 15.00 uur werden in de regio Donetsk 20 nederzettingen gebombardeerd, 34 gebouwen raakten beschadigd. Ook in Popasna, Avdiivka en Kurakhove vonden mislukte aanvalspogingen door Russische troepen plaats. Tegelijkertijd wisten Russische troepen Lozove en Stepne onder controle te krijgen. Gedurende de dag werden ongeveer 130 militairen, 3 tanks, 3 infanteriegevechtsvoertuigen, 4 gepantserde personeelsdragers, 1 gepantserd gevechtsvoertuig, 13 artillerietrekkers en 2 UAV's vernietigd in de gevechten.

23 april

De Centrale Inlichtingendienst van het Ministerie van Defensie van Oekraïne meldde dat Rusland de hergroepering van de troepen had voltooid en binnenkort een nog groter offensief zou lanceren in de Donbas. Rond 15.00 uur vonden artilleriebeschietingen plaats op de stad Zolote, waarbij twee mensen omkwamen en twee anderen gewond raakten. Bovendien werden dorpen in de omgeving Severodonetsk beschoten, waarbij vier inwoners omkwamen. In een avondtoespraak meldde de generale staf van de strijdkrachten van Oekraïne dat Rusland er niet in was geslaagd om op te rukken in de buurt van Marinka, Rubezhnoye en Popasnaya en dat het voorbereidingen trof om Severodonetsk aan te vallen. Overdag werden 12 aanvallen afgeslagen, ongeveer 150 Russische militairen, 4 tanks, 5 artilleriesystemen, 15 eenheden gepantserde voertuigen, 4 auto's, 1 gepantserd gevechtsvoertuig werden vernietigd; Su-25 vliegtuigen, 1 kruisraket en 3 UAV's werden neergeschoten.

7 mei

's Middags werd een school in het dorp Bilohorivka (Loehansk) waar zo'n 90 mensen een schuilplaats hadden gezocht, doelwit van een Russisch bombardement. Er vielen zeker twee doden, maar gevreesd werd voor veel meer slachtoffers omdat 60 mensen nog niet waren teruggevonden.[4][5]