Orthen: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
4 bytes verwijderd ,  15 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
'''Orthen''' is een wijk in [['s-Hertogenbosch (stad)|'s-Hertogenbosch]]. Vroeger was het een [[buurtschap]] met een eigen bestuur. Het is ouder dan de stad zelf. In de begroting van de gemeente wordt Orthen ook apart vernoemd, als ''Afdeling Orthen''.
 
Orthen is de oudste woonplaats van het rechtsgebied (''libertas'') van de historische stad [['s-Hertogenbosch]]. Aangenomen wordt dat de stad 's-Hertogenbosch in [[1196]] werd gesticht, Orthen is nog ouder en was een aparte [[heerlijkheid]]. Er wordt in [[815]] al melding gemaakt van '''villa Orthen''', vanuit het [[Latijn]] vertaald: Landgoed Orthen. De [[Hertog van Brabant]] had in de 12e eeuw ten zuiden hiervan zijn jachtterrein, wat aangeduid werd met ''des Hertogen bosch''. De stad is vanuit Orthen gesticht door het [[allodium]] stadsrechten te geven. Tot 1413 behoorde de hele stad 's-Hertogenbosch tot de [[parochie]] Orthen, met als hoofdkerk de St. Salvator.
 
In de 19e eeuw hoorde Orthen bij de gemeente [['s-Hertogenbosch (gemeente)|'s-Hertogenbosch]], maar was op enkele punten toch een zelfstandige gemeenschap. De inwoners beschikten o.a. over een gemeenschappelijk vermogen (enkele landerijen en gebouwen). Het toenmalige bestuur van het buurtschap werd door zogenaamde ''Schaarmeesters'' uitgeoefend. Een conflict met het Bossche stadsbestuur over de aanleg van een kerkhof was de aanleiding tot nog meer conflicten met de stad. Om de ruzies op te lossen stelde koning [[Willem III der Nederlanden|Willem III]] bij [[Koninklijk Besluit]] van 1 juni [[1866]] een regeling vast die nu nog steeds geldig is.
74.883

bewerkingen

Navigatiemenu