Pripjatmoerassen: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen verandering in de grootte ,  15 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
De Pripjatmoerassen liggen vrijwel in hun geheel in het laagland van de historische regio [[Polesië]]. Om precies te zijn in de Wit-Russische [[voblast Brest]], het zuiden van de [[voblast Minsk]] en het westen van de [[voblast Homel]], het noordwesten van de Oekraïense [[oblast Zjytomyr]], het noorden van de [[oblast Rivne]] en de noorden en midden van de [[oblast Wolynië]]. Daarnaast liggen de moerassen ook voor een klein deel in het oosten van de [[Polen|Poolse]] woiwodschap [[Lublin (woiwodschap)|Lublin]]. De moerassen bedekken totaal ongeveer 60.000 [[km²]], over een lengte van 480 km van west naar oost en over een breedte van 225 km van noord naar zuid.
 
De moerassen veranderen sterk van omvang gedurende het jaar. Smeltende sneeuw in het [[voorjaar]] en regenval in de [[herfst]] zorgen voor uitgebreide [[overstroming]]en door [[rivier]]en die uit eenhun oevers treden. In [[1870]] begon de drooglegging van het oostelijke deel van de Pripjatmoerassen en sindsdien zijn er veel gebieden beschikbaar gekomen voor de [[landbouw]], waardoor de Pripjatmoerassen vooral in het oosten in omvang zijn geslonken.
 
Het gebied kenmerkt zich door dichte [[Bos|wouden]] die worden onderbroken met vele moerassen, [[veen (grondsoort)|veengebieden]], [[Meer (water)|meren]] en [[Beek (stroom)|beken]].
76.787

bewerkingen

Navigatiemenu