Dumuzi: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
118 bytes toegevoegd ,  14 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
'''Dumuzi''' was oorspronkelijk een Sumerische koning, waarschijnlijk van [[Erech]], vroeg in het derde millennium v. Chr. Later werd hij gezien als een herdersgod. Als zodanig is hij in de Bijbel bekend als '''Tammuz'''.
 
Van de historische koning is vrijwel niets bekend. De Sumerische koningslijst vermeldt twee Dumuzi's: een ''Dumuzi de herder'', die vóór de zondvloed 36.000 jaar in Badtibira geregeerd zou hebben. Verder wordt er tussen [[Lugalbanda]] en [[Gilgamesh]] in een ''Dumuzi de visser, wiens stad Kua was'' genoemd, die 100 jaar over [[Erech]] regeerde. Achter de laatste Dumuzi gaat waarschijnlijk een historische koning schuil,net zo goed als in het geval van [[Gilgamesh]]. Voor latere generaties was Dumuzi een legendarisch figuur die als godheid vereerd werd. LAtere koningen noemden zich graag ''echtgenoot van Inanna'' en vereenzelvigden zich zo met hun illustere voorganger.
 
Als koning van Erech zal hij ongetwijfeld betrokken geweest zijn bij de cultus van de godin van de liefde, de vruchtbaarheid en de voortplanting [[Inanna]]. Na zijn vergoddelijking werd hij gezien als de ongelukkige echtgenoot van de godin. Samen met haar is hij de hoofdpersoon van een belangrijke cyclus van mythen:
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu