College (Verenigde Staten): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Demophon (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Demophon (overleg | bijdragen)
Regel 15: Regel 15:
==University colleges in Nederland en België==
==University colleges in Nederland en België==


Opgemerkt dient te worden dat vanwege de invoering van het [[Bachelor-masterstructuur]] in het kader van de internationalisering van het [[hoger onderwijs]], er in Nederland en België de laatste jaren ook ''University colleges'' "Amerikaanse stijl" zijn en worden opgezet. Voorbeelden zijn de [[Roosevelt Academy]] en de [[University College Utrecht]] van de [[Universiteit Utrecht]], die internationaal gerichte [[bachelor]]-opleidingen op topniveau aanbieden. Indien men in Amerika of andere Angelsaksische landen spreekt over een ''university college'' dan bedoelt men hiermee het type college dat deel uitmaakt van een universiteit. Dit is natuurlijk ook het geval met de eerder genoemde Nederlandse 'university colleges'.
Opgemerkt dient te worden dat vanwege de invoering van het [[Bachelor-masterstructuur]], in het kader van de internationalisering van het [[hoger onderwijs]], er in Nederland en België de laatste jaren ook ''University colleges'' "Amerikaanse stijl" zijn en worden opgezet. Voorbeelden zijn de [[Roosevelt Academy]] en de [[University College Utrecht]] van de [[Universiteit Utrecht]], die internationaal gerichte [[bachelor]]-opleidingen op topniveau aanbieden. Indien men in Amerika of andere Angelsaksische landen spreekt over een ''university college'' dan bedoelt men hiermee het type college dat deel uitmaakt van een universiteit. Dit is natuurlijk hier het geval met de Nederlandse en Belgische 'university colleges'.

===Bekende university colleges in Nederland===
* [[Roosevelt Academy]]
* [[University College Maastricht]]
* [[University College Utrecht]]
* [[Liberal Arts & Sciences Universiteit Utrecht]]

===Bekende university colleges in België===
* [[Vesalius College]]


==Zie ook==
==Zie ook==

Versie van 22 jan 2007 11:44

Een college (uit te spreken als: Col-lŭtsj, Latijn: collegium) is in de Verenigde Staten een onderwijsinstelling, die geaccrediteerd is om academische graden te verlenen. Een Amerikaans college is kleiner dan een universiteit en verleent alleen bachelor degrees, of lager, associate degrees. Opleidingen op hoger niveau, leidende tot een master of doctoraat (zoals PhD), worden eerder verzorgd door universiteiten zelf.

Een Amerikaanse college valt te vergelijken met een hogeschool in Nederland of Vlaanderen.

Men mag dit type college echter niet verwarren met het Nederlandse collége, dat vaak onderwijs aanbiedt op MBO-niveau.

Type colleges

Een Amerikaanse college komt voor in de volgende varianten:

  • een onafhankelijk instituut voor hoger onderwijs dat bacheloropleidingen verzorgt in de geesteswetenschappen (liberal arts) of exacte wetenschappen (science) of beide. Voorbeeld hiervan is de prestigieuze Boston College in Massachusetts;
  • een undergraduate afdeling of school, welke onderdeel uitmaakt van een universiteit, en onderwijs of graden verleent op een bepaalde gebieden. Voorbeeld is de Harvard College die de undergraduate education verzorgt van de Harvard University (Massachusetts);
  • een school, soms onderdeel uitmakende van een universiteit (maar niet altijd), welke specifiek beroepsopleidingen aanbiedt of opleidingen in de techniek. Voorbeeld hier is de Baylor College of Medicine in Houston (Texas). Het betreft hier één van de beste medische scholen in de Verenigde Staten; ze verzorgt medische beroepsopleidingen die leiden tot, onder andere, arts of verpleegkundige.

University colleges in Nederland en België

Opgemerkt dient te worden dat vanwege de invoering van het Bachelor-masterstructuur, in het kader van de internationalisering van het hoger onderwijs, er in Nederland en België de laatste jaren ook University colleges "Amerikaanse stijl" zijn en worden opgezet. Voorbeelden zijn de Roosevelt Academy en de University College Utrecht van de Universiteit Utrecht, die internationaal gerichte bachelor-opleidingen op topniveau aanbieden. Indien men in Amerika of andere Angelsaksische landen spreekt over een university college dan bedoelt men hiermee het type college dat deel uitmaakt van een universiteit. Dit is natuurlijk hier het geval met de Nederlandse en Belgische 'university colleges'.

Bekende university colleges in Nederland

Bekende university colleges in België

Zie ook