Cornelis Lampsins: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
193 bytes verwijderd ,  15 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
'''Cornelis Lampsins''' ([[16101600]]-[[1664]]), bewindhebber van de [[WIC]], Baron van Tobago.
 
De gebroeders [[Adriaan Lampsins|Adriaan]] en Cornelis Lampsins waren rijke reders en kooplieden in [[Vlissingen]] in de eerste helft van de [[zeventiende eeuw]]. NaDe Lampsins waren aandeelhouders in de [[valZeeuwse kamer van Antwerpen]] inde [[1585Vereenigde Oostindische Compagnie|VOC]] vluchttenen bezaten de (oudersgrootste van)vloot in die tijd. Cornelis Lampsins metwerd veelin andere1631 Vlamingenbenoemd naarin de ZeeuwseRaad eilanden,van inVlissingen afwachtingen van de1654 tot 1660 bekleedde hij het ambt van terugkeerburgemeester.
 
In 1654 vestigden Zeeuwen zich aan de zuidkust van het Caraïbische eiland [[Tobago]], dat zij [[Nieuw Walcheren]] noemden. Zij stichtten de nederzetting Lampsinsburg, het hedendaagse [[Scarborough (Tobago)|Scarborough]]. De Franse Zonnekoning [[Lodewijk XIV]] benoemde Cornelis tot baron van Tobago. In de baronieOp Nieuw Walcheren woonden 1000 à 1500 kolonisten, voornamelijk Zeeuwen.
De Lampsins waren aandeelhouders in de Zeeuwse kamer van de [[Vereenigde Oostindische Compagnie|VOC]] en bezaten de grootste vloot in die tijd. Cornelis Lampsins werd in 1631 benoemd in de Raad van Vlissingen en van 1654 tot 1660 bekleedde hij het ambt van burgemeester.
 
In 1654 vestigden Zeeuwen zich aan de zuidkust van het Caraïbische eiland [[Tobago]], dat zij [[Nieuw Walcheren]] noemden. Zij stichtten de nederzetting Lampsinsburg, het hedendaagse [[Scarborough (Tobago)|Scarborough]]. De Franse Zonnekoning [[Lodewijk XIV]] benoemde Cornelis tot baron van Tobago. In de baronie Nieuw Walcheren woonden 1000 à 1500 kolonisten, voornamelijk Zeeuwen.
 
Het [[Zeeuws maritiem muZEEum]] is gevestigd in het "Lampsinshuis", dat aan de Vlissingse Nieuwendijk ligt.
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu