Île Saint-Louis: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Thijs!bot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: eo:Insulo Saint-Louis
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 24: Regel 24:
[[fr:Île Saint-Louis]]
[[fr:Île Saint-Louis]]
[[no:Île Saint-Louis]]
[[no:Île Saint-Louis]]
[[he:איל סן לואי]]

Versie van 25 jan 2007 11:16

De zuidelijke punt van Île Saint-Louis vanaf Pont de la Tournelle.
Kerk Saint-Louis-en-l'île op het Île Saint-Louis

Île Saint-Louis is één van de twee eilanden (de andere is Île de la Cité) in de Seine in het centrum van Parijs. Het is genoemd naar koning Lodewijk IX, bijgenaamd de heilige (fr. Saint Louis).

Het eiland is met de rest van Parijs verbonden door bruggen naar de linker- en rechteroever van de rivier (onder andere de Pont de Sully), en is via de Pont Saint-Louis met het Île de la Cité verbonden.

Het Île Saint-Louis is één van Frankrijks vroegste voorbeelden van urbanisatie. Het bestond voorheen uit twee delen, het Île Notre-Dame en het Île aux Vaches. Deze eilanden dienden als weide voor marktvee en voor de opslag van hout. De vereniging van beide eilanden en de verkaveling ervan werden in de zeventiende eeuw begonnen door ingenieur Christophe Marie.

Het eiland vormt een vreedzame oase van rust midden in het drukke Parijse stadscentrum met smalle eenrichtingsstraten en beschikt niet over een metrostation, echter wel twee bushaltes. Bezienswaardigheden zijn de kerk Saint Louis-en-l'Île, de Adam-Mickiewiczbibliotheek en de bekende ijswinkel van "Monsieur Berthillon".

Externe links

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Île Saint-Louis op Wikimedia Commons.