Joseph François Dupleix: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
kGeen bewerkingssamenvatting
Ciell (overleg | bijdragen)
wiu
Regel 1: Regel 1:
{{wiu}}
{{wikify}}
{{wikify}}
'''Joseph François Dupleix''' is geboren in 1697 en stierf in 1763.
'''Joseph François Dupleix''' is geboren in 1697 en stierf in 1763.

Versie van 2 feb 2007 01:33

Dit artikel komt mogelijk voor verwijdering in aanmerking.
Het overleg hierover wordt gevoerd op deze discussiepagina. Iedereen is welkom daaraan bij te dragen. Zie voor meer informatie: Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst.
Voel je vrij het artikel te bewerken. Haal de pagina echter niet leeg en verwijder deze boodschap niet voordat de discussie gesloten is.

De opmaak van dit artikel is nog niet in overeenstemming met de conventies van Wikipedia. Mogelijk is ook de spelling of het taalgebruik niet in orde. Men wordt uitgenodigd deze pagina aan te passen.

Joseph François Dupleix is geboren in 1697 en stierf in 1763.

Als er aan het in begin van de achttiende eeuw naar India werd gekeken zag men twee West-Europese landen die daar nadrukkelijk aanwezig waren. De Britten waren toonaangevend en de Fransen ambitieus. Dit is vooral te zien in het, weliswaar mislukte, beleid van Joseph François Dupleix. In zijn hoogtijdagen was hij rijk en beroemd maar hij stierf als arm en verwaarloosd man. Hij maakte faam in India als Generaal van de Franse gebieden maar werd door diezelfde Fransen gezien als avonturier die nodeloos ruzie maakte met de Britten. Hierom werd hij gearresteerd en uit zijn functie gezet. Tegenover het leven van deze Dupleix staat zijn aartsrivaal Robert Clive, een Brit. Deze sprak tegen het einde van zijn leven een toespraak uit tegenover het parlement waarin hij het volgende zei: "A great prince was dependent upon my pleasure, an opulent city lay at my mercy; its richest bankers bid against each other for my smiles; I walked through vaults thrown open to me alone, piled on either hand with gold and jewels." Dit verschil tussen de eenzame en arm gestorven Franse Dupleix en de rijke Lord Clive illustreert goed de uitkomst van de vele handelsconflicten die Frankrijk en Engeland hadden in de achttiende eeuw. Frankrijk veelal als verliezer, Engeland als overwinnaar. Wanneer India als voorbeeld wordt genomen om deze situatie uit te diepen is het interessant om Joseph François Dupleix als leidraad vast te houden. Hij klom zich op in de sociale ladder en vergaarde rijkdom en roem in India. Hij werd geleid door een ambitie om Franse suprematie in India te vestigen, maar mislukte. Of deze mislukking aan Dupleix zelf lag of dat er andere oorzaken aan ten grondslag liggen is belangrijk om te weten. En wel om de volgende reden: Want heeft Engeland in de decennia na Robert Clive niet enorm veel geld verdient aan India? Was het niet een van haar belangrijkste koloniën? Had de geschiedenis er niet anders uitgezien als Dupleix' ambities waren bewerkstelligd? De vraag is dus wat de oorzaken zijn voor het mislukken van Dupleix' pogingen om een Franse suprematie te vestigen in India. Maar belangrijker nog of zijn beleid van invloed was op Indië's verdere geschiedenis.