Lijst (schilderkunst): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
7 bytes toegevoegd ,  15 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Een '''lijst''' (soms ook kader genoemd) is in de schilderkunst een (meestal rechthoekig) frame waarin een [[schilderij]] wordt bevestigd. In vroeger tijden was het maken van lijsten een vak apart en soms was de schilderijlijst nog indrukwekkender dan de schildering zelf.
 
De functie van een lijst is het beschermen van het schilderij. Tevens levert het extra stevigheid aan het soms iele [[Spieraam|raamwerk]] van [[Spielat|spielatten]] dat het doek opgespannen houdt. Ook heeft het kader een beeldende functie aangezien sommige compositorische zaken beter tot hun recht komen als er een lijst omheen zit. <!--Deze zorgt namelijk voor 'een drukkend effect'. (?)--> Bovendien wordt het over het algemeen als mooi ervaren om een lijst om een schilderij te hebben omdat onafgewerkte zijkanten wegvallenafgedekt worden, evenals de omslagplooien inbij de hoeken van het doek. Ook schilderijen op hout of koper zijn vaak ingelijst. Bij schilderwerken op hout (panelen) werd het paneel vaak tegelijk met de lijst vervaardigd en vervolgens samen beschilderd.
 
Lijsten werden in de loop der eeuwen aangepast aan de mode; naast eenvoudige houten lijsten ontstonden in de 16e eeuw vergulde lijsten die in hout waren gestoken of gemodelleerd met gips in de drukke stijl van de [[barok]]. Avantgardistische kunstenaars van rond 1900 keerden zich tegen het gebruik van zware en pompeuze lijsten. De lijst was een versiering geworden die met het kunstwerk om aandacht streed en de rijke burgerij zag de lijst met het schilderij erin meer als versiering van hun interieur dan als kunstwerk.
17.680

bewerkingen

Navigatiemenu