Mussel-Aa: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
6 bytes toegevoegd ,  17 jaar geleden
kleine redactie
(cat)
(kleine redactie)
De '''Mussel Aa''' is een beek in [[Westerwolde]] in het oosten van de provincie [[Groningen (provincie)|Groningen]]. Ze loopt van [[Zandberg]] (ten zuiden van [[Musselkanaal]]) naar het noorden via [[Mussel]] en [[Onstwedde]] naar [[Wessinghuizen]] waar ze samenvloeit met de [[Ruiten Aa]]. Deze gezamelijke stroom heet dan de [[Westerwoldse Aa]]. Bij Onstwedde komt stroomt het Pagediep (in de streektaal Poggendaip oftewel Kikkerdiep) in de Mussel Aa. Het woord mussel betekent moeras.
 
De Mussel Aa was aanvankelijk een veenbeek. Ze Ontsprongontsprong in het [[Bourtangermoeras]] bij Valthe onder de [[Hondsrug]]. Hier werd de beek dikwijls ''Valtherdiep'' genoemd. De [[Veen|venen]] waren hier langs de beek niet zo dik als elders en de gronden er langs waren in gebruik als groengronden voor beweiding of als hooiland. Zo heette het terrein ten zuiden van Zandberg de Musselhooilanden. Deze gronden waren bereikbaar door middel van een veendijk van [[Valthe]] naar Zandberg die over een aantal zandkoppen liep: De Valtherdijk. Deze weg was één van de belangrijkste doorgangen door het Bourtangermoeras. Bij Valthe lag op het einde van deze dijk de [[Valtherschans]]. Deze [[schans]] verloor in het midden van de negentiende eeuw zijn militaire betekenis en is sindsdien geheel vergraven. De venen zijn in de loop van de negentiende en twintigste eeuw geheel ontgonnen. Tegenwoordig is het Valtherdiep vrijwel niet meer terug te vinden.
 
In 1916 is het [[Mussel-Aakanaal]] gegraven die langs de Mussel Aa loopt. Dit kanaal werd gegraven omdat door het afgraven van het Bourtangermoeras de wateraanvoer wisselvalliger werd en de wateroverlast sterk was toegenomen.
11.891

bewerkingen

Navigatiemenu