Mussel-Aa: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
9 bytes toegevoegd ,  17 jaar geleden
typo's
(kleine redactie)
(typo's)
De '''Mussel Aa''' is een beek in [[Westerwolde]] in het oosten van de provincie [[Groningen (provincie)|Groningen]]. Ze loopt van [[Zandberg]] (ten zuiden van [[Musselkanaal]]) naar het noorden via [[Mussel]] en [[Onstwedde]] naar [[Wessinghuizen]] waar ze samenvloeit met de [[Ruiten Aa]]. Deze gezamelijkegezamenlijke stroom heet dan de [[Westerwoldse Aa]]. Bij Onstwedde komt stroomt het Pagediep (in de streektaal ''Poggendaip'' oftewel ''Kikkerdiep'') in de Mussel Aa. Het woord mussel betekent moeras.
 
De Mussel Aa was aanvankelijk een veenbeek. Ze ontsprong in het [[Bourtangermoeras]] bij Valthe onder de [[Hondsrug]]. Hier werd de beek dikwijls ''Valtherdiep'' genoemd. De [[Veen|venen]] waren hier langs de beek niet zo dik als elders en de gronden er langs waren in gebruik als groengronden voor beweiding of als hooiland. Zo heette het terrein ten zuiden van Zandberg de Musselhooilanden. Deze gronden waren bereikbaar door middel van een veendijk van [[Valthe]] naar Zandberg die over een aantal zandkoppen liep: De [[Valtherdijk]]. Deze weg was één van de belangrijkste doorgangen door het Bourtangermoeras. Bij Valthe lag op het einde van deze dijk de [[Valtherschans]]. Deze [[schans]] verloor in het midden van de negentiende eeuw zijn militaire betekenis en is sindsdien geheel vergraven. De venen zijn in de loop van de negentiende en twintigste eeuw geheel ontgonnen. Tegenwoordig is het Valtherdiep vrijwel niet meer terug te vinden.
 
In 1916 is het [[Mussel-Aakanaal]] gegraven die langs de Mussel Aa loopt. Dit kanaal werd gegraven omdat door het afgraven van het Bourtangermoeras de wateraanvoer wisselvalliger werd en de wateroverlast sterk was toegenomen.
 
Dit kanaal en haar zijtak naar Onstwedde doorsnijdt de Mussel Aa en heeft grotendeels de watervoerende functie overgenomen. De beek is tijdens ruilverkavelingen van na de [[Tweede Wereldoorlog]] [[Kanalisatie|gekanaliseerd]]. Tijdens deze ruilverkavelingen is tussen Onstwedde en [[Blekslage]] de loop van de beek geaccentueerd door verschillende kleine bosjes.
 
In plannen om natuurwaarden van de [[Veenkoloniën]] te verbeteren nemen de Mussel Aa en het Valtherdiep een centrale plaats in. Het Valtherdiep is ook aangemerkt als [[ecologische verbindingszone]]. Ten noordoosten van Onstwedde maken de gronden langs de Mussel Aa deel uit de [[Ecologische Hoofdstructuur]] en zijn ze gedeeltelijk in handen van [[Staatsbosbeheer]].
7.160

bewerkingen

Navigatiemenu