Sap (plant): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
331 bytes verwijderd ,  14 jaar geleden
nog steeds zinloos
(nog steeds zinloos)
{{weg|woordenboekdefinitie, fout, vanuit het mythische idee dat planten eigenlijk dieren zijn}}
 
'''Sap''' is de benaming die mensen gebruiken voor een [[vloeistof]] die inresulteert [[planten]]uit aanwezigde isbeschadiging van planten. NaastPlanten debestaan [[cytosol]]voor meer indan de [[celhelft (biologie)|cellen]]uit stroomt [[water]]. enAls voedingsstoffenplanten naaruitgeperst deworden verschillendeontstaat [[weefsel]]siets dat wel sap genoemd wordt.
 
SommigeHet uitpersen van [[vrucht (biologie)|vruchten]] bevattenleidt veel sap dat uitgeperst alstot [[vruchtensap]]; gedronkenhet wordt. Ook uituitpersen opslagorganen zoalsvan [[wortel (groente)|wortels]] wordttot wortelsap. Het vergisten van sap geperstleidt tot wijn of bier, in velerlei soorten. Als wijn of bier gedistilleerd wordt onstaat sterke drank, zoals wodka uit aardappelen.
 
Als planten vermalen worden is in het resultaat het watergehalte vaak laag en zijn veel plantendelen aanwezig: er wordt wel gesproken van "moes".
Door het [[xyleem]] wordt water met mineralen vanuit de [[wortel (plant)|wortels]] naar de [[blad]]eren getransporteerd. Deze stroom gaat maar één richting op.
 
[[Categorie:Plantenfysiologiedrank]]
Door het [[floëem]] worden de [[Assimilatie (chemie)|assimilaten]] of reservestoffen naar andere delen van de plant getransporteerd. Door het floëem kan de stroom in twee richtingen gaan. Vanuit de bladeren naar de andere delen inclusief opslagorganen en vanuit opslagweefsel naar delen die voedingsstoffen nodig hebben.
 
Voor het instant houden van de [[turgor]] is voldoende water nodig. Bij gebrek aan water gaat de plant slap hangen door turgor verlies.
 
[[Categorie:Plantenfysiologie]]
 
[[en:Plant sap]]
27.920

bewerkingen

Navigatiemenu