Vakgebied: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
2.429 bytes toegevoegd ,  14 jaar geleden
Grootste stuk van de tekst vervangen (zie overlegpagina)
k (Verwijzing naar Wetenschappelijke gemeenschap)
(Grootste stuk van de tekst vervangen (zie overlegpagina))
Een '''vakgebied''' is een terrein van beroepsmatig toegepaste kennis en vaardigheden waar mensen zich in kunnen specialiseren. Kenmerkend voor een vakgebied is dat er een behoorlijke hoeveelheid ervaring vereist is, om in dat vakgebied succesvol werkzaam te kunnen zijn.
Het begrip '''vakgebied''' is een algemene aanduiding voor een specifiek geheel van wetenschappelijk [[onderzoek]] en [[Kennis (wetenschap)|kennis]]. In de theorie en praktijk wordt wel onderscheid gemaakt in:
 
* [[Vakwetenschap|Specialistisch vakgebied]]
Enkele belangrijke groepen van vakgebieden zijn:
* Multidisciplinair vakgebied
* Wetenschappelijk vakgebieden – hierbij spreekt men wel van wetenschappelijke discipline
* [[Interdisciplinariteit|Interdisciplinair vakgebied]]
* Medische specialismen – aangezien de geneeskunde een wetenschap is, kan een medisch vakgebied ook als een wetenschappelijke discipline beschouwd worden, maar vaak ligt het accent meer op de concrete patiëntenzorg dan op wetenschappelijk onderzoek.
* Transdisciplinair vakgebied
* Technische vakgebieden – deze kunnen ook de vorm aannemen van een wetenschappelijk vakgebied binnen de technische wetenschappen
In de wetenschapsfilosofie wordt echter betwijfelt of multidisciplinaire, interdisciplinaire of zelfs transdisciplinaire [[wetenschap]] wel mogelijk is.
 
Naast de genoemde groepen van vakgebieden kan elk werkterrein of beroep waarvoor een aanzienlijke ervaring in dat beroep vereist is, een vakgebied genoemd worden.
 
== Toenemende specialisatie ==
Een kennisgebied of onderzoeksgebied kan opgesplitst worden in deelgebieden, die op hun beurt weer in kleinere specialisaties verdeeld kunnen worden.
 
De term vakgebied wordt gebruikt voor een werkterrein dat niet te algemeen is, zodat het te breed zou zijn voor één persoon om het volledig te beheersen.
Bijvoorbeeld: "natuurwetenschap" of "biologie" zijn te algemeen om een vakgebied genoemd te worden. Binnen de biologie zijn er meerdere vakgebieden, bijvoorbeeld de [[entomologie]].
 
Als een werkterrein echter té gespecialiseerd is, wordt het ook geen vakgebied genoemd. Als er bijvoorbeeld slechts één bioloog op de wereld onderzoek doet naar de anatomie van een bepaald botje van een bepaalde apensoort, kan dat werkterrein geen vakgebied genoemd worden.
Het begrip 'vakgebied' verondersteld vakgenoten.
 
==Vakgebied en discipline==
Het begrip vakgebied is verwant aan het begrip 'discipline'. Het begrip discipline is bekend uit de wetenschap en uit de [[sport]]. Een werkterrein wordt een discipline genoemd, als het enige mate van institutionalisatie vertoond; als er bevoorbeeld vakopleidingen, diploma's, en beroepsorganisaties zijn, waardoor de discipline strak omlijnd en duidelijk gedefinieerd is.
 
Het begrip vakgebied is wat losser gedefinieerd en wordt meer door de eisen van de praktijk bepaald. Een vakgebied kan bestaan uit slechts één discipline, maar kan ook meerdere disciplines in zich verenigen. Men spreekt dan van een multidisciplinair vakgebied (multi = meerdere). Een voorbeeld van een multidisciplinair vakgebied is milieukunde, dat disciplines als scheikunde, geneeskunde en recht in zich verenigt.
 
==Vakgebied en ontwikkeling==
Elk vakgebied is in ontwikkeling. Dit geldt voor wetenschappelijke vakgebieden, waar door experiment en theorievorming nieuwe kennis wordt ontwikkeld. Dit geldt evenzogoed voor technische vakken en voor veel beroepen. Nieuwe beoefenaars bouwen voort op het werk van hun voorgangers.
 
==Zie ook==
20.427

bewerkingen

Navigatiemenu