Schakelketting (werktuigbouwkunde): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Advance (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
[[Afbeelding:Broad chain closeup.jpg|thumb|ketting]]
[[Afbeelding:Broad chain closeup.jpg|thumb|ketting]]
Een '''schakelketting''' is een beweeglijke met elkaar verbonden reeks [[schakel]]s, die meestal uit metaal zijn vervaardigd en vaak de vorm van een [[ring]] hebben. Kettingen zijn flexibele en toch stevige verbindingen die vaak voor [[slot (sluiting)|sloten]] worden toegepast. Een andere bekende toepassing is de ketting waarmee [[scheepsanker]]s worden bevestigd.
Een '''schakelketting''' is een beweeglijke reeks van met elkaar verbonden [[schakel]]s, die meestal uit metaal zijn vervaardigd en vaak de vorm van een [[ring]] hebben. Kettingen zijn flexibele en toch stevige verbindingen die vaak voor [[slot (sluiting)|sloten]] worden toegepast. Een andere bekende toepassing is de ketting waarmee [[scheepsanker]]s worden bevestigd. De schakels van scheepskettingen hebben meestal een dwarsverbinding in het midden, om te voorkomen dat de schakels onder invloed van het zware gewicht worden samengedrukt. Ze zijn achtvormig.

De schakels van een gewone schakelketting staan loodrecht op de schakels waarmee ze verbonden zijn. Door speciale vormen te gebruiken, bijvoorbeeld door de schakels een kwartslag te torderen, komen alle schakels in een gelijke stand te liggen, wat [[halsketting]]en een aantrekkelijker aanzien geeft. Voor [[kettingaandrijving]]en worden ook speciaal gevormde schakels gebruikt.

{{beginnetje}}
{{beginnetje}}



Versie van 14 apr 2007 14:42

ketting

Een schakelketting is een beweeglijke reeks van met elkaar verbonden schakels, die meestal uit metaal zijn vervaardigd en vaak de vorm van een ring hebben. Kettingen zijn flexibele en toch stevige verbindingen die vaak voor sloten worden toegepast. Een andere bekende toepassing is de ketting waarmee scheepsankers worden bevestigd. De schakels van scheepskettingen hebben meestal een dwarsverbinding in het midden, om te voorkomen dat de schakels onder invloed van het zware gewicht worden samengedrukt. Ze zijn achtvormig.

De schakels van een gewone schakelketting staan loodrecht op de schakels waarmee ze verbonden zijn. Door speciale vormen te gebruiken, bijvoorbeeld door de schakels een kwartslag te torderen, komen alle schakels in een gelijke stand te liggen, wat halskettingen een aantrekkelijker aanzien geeft. Voor kettingaandrijvingen worden ook speciaal gevormde schakels gebruikt.