Advanced Micro Devices: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
RobotMichiel1972 (overleg | bijdragen)
clean up, Replaced: Juni → juni met AWB
Regel 40: Regel 40:
*[[Lijst van AMD Athlon XP microprocessors]]
*[[Lijst van AMD Athlon XP microprocessors]]
*[[Dualcore]]
*[[Dualcore]]

Daarbij is Prodigys ook een winnaar ondanks hij nu over gaat naar Intel...


== Noten ==
== Noten ==

Versie van 23 apr 2007 08:38

Advanced Micro Devices (AMD) Sjabloon:NYSE is een bedrijf uit Sunnyvale, Californië in de Verenigde Staten en is tegenwoordig het meest bekend door zijn aanbod microprocessoren ten behoeve van PC's.

Bestand:Amdar03.jpg
AMD's chipfabriek fab30

Geschiedenis

Partner van Intel

AMD is begonnen in 1969 als een klein bedrijf, dat veel productiewerk voor andere processormakers deed. Het x86-tijdperk begon voor AMD tegelijk met de introductie van de IBM-PC. IBM eiste destijds van Intel als voorwaarde voor het gebruik van de 8088 dat er een tweede leverancier voor deze processor zou komen. Intel benaderde haar destijdse partner AMD, en deed er een technologieruil mee. AMD kreeg hiermee de beschikking over de ontwerpen van Intel-processoren en werd hierdoor de tweede leverancier van x86-processoren.

Deze processoren werden oorspronkelijk onder dubbel merk uitgeleverd, op de processor was zowel het Intel- (ontwerper) als het AMD-logo (fabrikant) te vinden. Concurrentie vond plaats op basis van fabricagetechnieken, beide fabrikanten maakten exact dezelfde processor en de fabricagetechniek bepaalde enigszins de maximale snelheid. Dit ging enkele jaren goed totdat over het gebruik van de 80386-processor een hevige strijd ontstond. Na een lange juridische strijd besliste een arbitragecommissie in 1995 in het voordeel van AMD.

Intussen leverde AMD sinds de 80386-processoren uit onder het eigen merk. AMD had zijn fabricagetechnieken bij de 80486 dusdanig goed onder de knie dat het processoren op een hogere snelheid kon verkopen dan Intel; een Intel 80486 liep op 33 MHz, exact dezelfde processor van AMD op 40 MHz.

Eigen weg

De beslissing van de arbitragecommissie in 1995 had een belangrijk gevolg. AMD kreeg tot 2009 rechten om x86-processoren te maken, maar Intel zou niet langer verplicht zijn toekomstige ontwerpen met AMD te delen. AMD moest dus eigen processoren gaan ontwerpen.

AMD kwam aanvankelijk met de K5. Deze moest met de Pentium gaan concurreren. De K stond voor Kryptonite, het metaal waarmee Superman (waarmee verwezen wordt naar Intel) machteloos wordt. Deze processor was gebaseerd op de AMDs eigen 29000 serie. Ontwikkel en productie problemen zorgden er echter voor dat deze processor te laat op de markt kwam om nog een grote impact te hebben. De prestaties waren echter wel goed. De eerste versies van de K5 waren net zo snel als een Pentium. Latere iteraties waren veel sneller. Zo evenaarde een 116MHz K5 de prestaties van een Pentium 166MHz echter alleen voor integers. De FPU bleef hetzelfde en had daardoor dezelfde prestaties als de Pentium op 116MHz.

AMD kocht in 1996 het bedrijf NexGen aan. Dit bedrijf was bezig met de ontwikkeling van een x86-processor. Deze processor zou de CISC-instructies van de x86-architectuur intern vertalen naar RISC-instructies. Het hart van de processor werd gevormd door een zeer moderne superscalaire RISC-processor. Deze door NexGen ontwikkelde processor werd door AMD van een Pentium pin-out voorzien en omgedoopt van Nx686 naar K6.

De K6 presteerde op veel punten beter dan de Pentium van Intel[1]. De opvolger, de Pentium II, presteerde beter dan de Pentium ten opzichte van de K6. Intel had namelijk veel werk gemaakt van de FPU van de Pentium II, terwijl AMD de FPU eenvoudig had gehouden om de productiekosten van de K6 in de hand te houden.

Dit veranderde met de Athlon in 1999. De Athlon was een vervolmaking van het K6-ontwerp en hij presteerde over de gehele linie beter dan de concurrerende processoren van Intel[2]. Het betekende de echte doorbraak van AMD. Een lange tijd heeft AMD betere processoren gehad, dan Intel. De Pentium 4, moest enorm gekoeld worden (hij had niet voor niets de bijnaam 'heethoofd'), terwijl de Athlon's redelijk stil waren, omdat ze slechts relatief weinig gekoeld moesten worden. De Athlon XP concureerde met de eerste Pentium 4's. Hoewel de processoren van AMD een lagere kloksnelheid hadden, presteerden ze beter dan die van Intel. Daarom werd de snelheid van Athlon XP's niet uitgedrukt in kloksnelheden, maar in quantispeed. Bijvoorbeeld, een Athlon XP 1700+ was te vergelijken met een Pentium 4 van 1,7 Ghz, terwijl de kloksnelheid enkele honderden megahertzen lager lag.

AMD maakte zich klaar voor een nieuwe stap. De dual core procesoren deden hun intrek. Deze processoren bevatten twee kernen. Ook kwamen in die tijd de single core 64 bit processoren, ook dual cores hadden 64 bit. Intel reageerde en maakte de Pentium D, nog steeds gebaseerd op de Pentium 4 'NetBurst' architectuur. De Pentium D kon de Athlon X2 simpelweg niet aan. AMD heeft zo een lange tijd aan de top gestaan, totdat de Core 2 Duo (codenaam 'Conroe') kwam van Intel's kant kwam. Deze processor had beter prestaties, en kon toch passief gekoeld worden. Intel had zich definitef ontdaan van de NetBurst architectuur. Dit kwam aan als een slag voor AMD. Intel's processoren waren beter en goedkoper. Tot op de dag van vandaag, behield Intel deze positie en moet er wat gebeuren bij AMD, willen ze weer aan de top komen.

Toekomst

De toekomst van het bedrijf hangt af van het succes dat het bedrijf zal boeken met de nieuw geïntroduceerde K8-generatie. Hieronder vallen de Athlon64 en Opteron; AMD heeft als processorfabrikant de primeur een i386 compatible 64 bitsprocessors beschikbaar te stellen voor het desktopsegment. Mede hierdoor heeft Intel nieuwe processoren met codenamen 'Prescott' en 'Tejas' geïntroduceerd, om compatibel te zijn met de x86-64 instructieset, ook wel bekend als AMD64. Intel geeft deze instructieset echter een eigen naam: EM64T, wat staat voor Extended Memory 64 Technology.

Andere producten

Naast microprocessors produceert AMD ook flashgeheugen, voor in geheugenkaarten voor digitale camera's en andere toepassingen.

Fabrieken

AMD is eigenaar van verschillende fabrieken, waaronder het bekende Fab30 in Dresden, Duitsland. Hier werden onder andere de Athlon 64- en Opteron-processors geproduceerd op een 0,13µ procédé. Tegenwoordig doen ze dit met een 0,09µ proces. Onlangs is een nieuwe fabriek geopend, ook in Dresden. Deze fabriek is Fab36 genoemd, omdat hij 36 jaar na de oprichting van AMD in 1969 is geopend. Door Fab36 denkt AMD het productietekort op te lossen dat onder andere de reden zou zijn dat Dell geen computers verkoopt met AMD-processoren. Deze Fab zal in plaats van de 200 mm wafers die in Fab 30 worden geproduceerd 300 mm wafers gaan maken. Het aantal proccesors per wafer verhoogt aanzienlijk. Daarnaast zal er eind 2006 begonnen worden met het produceren van chips met een 0,065µ proces wat betekent dat de chips nog kleiner gemaakt kunnen worden wat het aantal processors per wafer alleen maar ten goede komt.

Naast dat er een nieuwe fabriek is gebouwd om de capaciteit te verhogen gaan er ook chips gebakken worden in een andere fabriek van het bedrijf Chartered. Dit bedrijf zal in juni 2006 beginnen met het fabriceren van 65 nm chips.

Er wordt verwacht dat Fab 30 gebruikt gaat worden voor het maken van andere chips omdat deze fabriek gewoonweg niet goed genoeg meer is.

Zie ook

Daarbij is Prodigys ook een winnaar ondanks hij nu over gaat naar Intel...

Noten

  1. Artikel van Toms Hardware Guide bij introductie van de K6 (Engels)
  2. Artikel van Anandtech bij introductie van de Athlon (Engels)

Externe links