Nanna (god): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
51 bytes toegevoegd ,  15 jaar geleden
k
aanvulling
k (- 2tje onderaan)
k (aanvulling)
Zijn residentie is de goedbewaarde [[Ziggurat]] van [[Ur (Sumer)|Ur]] (de tempel van ''Ikinugul'' of ''Ekishnugal'') uit het [[21e eeuw v. Chr.]] Ook in [[Harran]] in Opper-Mesopotamië was hij de patroongod. Als Sin werd hij in [[Assur]] vereerd. Voor hem en zijn zoon Shamash werd hier in de [[15e eeuw v. Chr.]] een gemeenschappelijke [[tempel]] opgericht, de ''Sin-Shamash tempel''.
 
Hij wordt altijd weergegeven als godheid met een gehoornde kroon ([[stier (rundvee)|stier]]), terwijl hij in een boot in de vorm van een liggende maansikkel zit. De maansikkel was sinds de [[25e eeuw v. Chr.]] het symbool van Nanna. Door de positie aan de zuidelijke hemel had men een voorstelling van een "vrachtschip aan de hemel": Nanna drijft in een sikkelvormige boot over de nachtelijke hemel. Sin werd als heel wijs beschouwd. Hij kon ook de tijd meten door zijn wassen en weereweer afnemen. Bovendien deed hij het water in de moerassen van Ur wassen, waar de tempel stond, en verzekerde daarmee het welzijn van het vee dat erdoor volop aan voedsel kwam.
 
Sin ziet eruit als een oude man met een blauwe baard. Over zijn geboorte gaat de Sumerische mythe ''Enlil en Ninlil''. Als ''Sin'' wordt hij al sinds de [[26e eeuw v. Chr.]] in [[inscriptie]]s gedocumenteerd. Sin en Nanna overlapten bijna volkomen, alleen werd Sin net als [[Shamash]] bovendien als [[orakel]]godheid gezien. Opperpriesteres van Nanna was in de regel de dochter van de Sumerische vorst van Ur.
Een laat-[[Akkadische mythologie|Akkadische mythe]] poogt middels de figuur van Sin een maansverduistering te verklaren: de godheden Sin, [[Ishtar]] en Shamash proberen een deel van de macht van de god [[Anu (Babylon)|Anu]] te verwerven. Deze stuurt vervolgens zijn kinderen, de [[Sebettu|Zevengodheid]] omsingelen en blokkeren Sin. Pas na interventie door [[Enki]] wordt hij bevrijd.
 
De godheid corresponderend met Nanna/Sin heette bij de [[Hurrieten]] [[KushushKushuh]], de [[Hattiërs|proto-Hattische]] maangod [[Kaskuh]], bij de [[Ugarit|Ugarieten]] [[Jarich]]. Bij de [[Hettieten]] en [[Luwiërs]] heette hij [[Arma]] (tenminste, zo heet het teken van zijn naam). In het [[spijkerschrift]] wordt hij, op basis van de 30 dagen van een maanmaand, met het teken voor ''30'' weergegeven.
{{Navigatie Mesopotamische mythologie}}{{Navigatie Frygische mythologie}}
 
12.797

bewerkingen

Navigatiemenu