Afrotropisch gebied: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
26 bytes toegevoegd ,  15 jaar geleden
k
Robot-geholpen doorverwijzing: Gondwana
k (robot Erbij: es:Ecozona afrotropical)
k (Robot-geholpen doorverwijzing: Gondwana)
Het Afrotropisch gebied wordt in het oosten, westen en zuiden door oceanen omgeven. In het noorden vormen de zeer droge en hete Sahara en de [[Arabische woestijn]] een natuurlijke barrière, waardoor er bijna geen uitwisseling is met de diersoorten uit het [[Palearctisch gebied]]. Toch zijn er bijvoorbeeld in de bergen van [[Ethiopië]] een aantal Palearctische of [[Oriëntaals gebied|Oriëntaalse]] invloeden te bespreuren. In Afrika ten noorden van de Sahara komt een aantal Afrotropische dieren voor.
 
[[Madagaskar]] en verschillende naburige eilanden zijn een subregio van deze [[ecozone]], met een groot aantal [[Endemisme (ecologie)|endemische]] [[Taxon|taxa]] zoals de [[maki's]]. Madagaskar en de [[Seychellen]] behoorden in een ver verleden tot het supercontinent [[Gondwana (paleocontinent)|Gondwana]], en zijn tientallen miljoenen jaren geleden afgedreven van het continent Afrika.
 
Door het gezamenlijke verleden met onder andere het [[Australaziatisch gebied|Australazische gebied]], zijn verschillende diersoorten uit deze gebieden aan elkaar verwant.
41.775

bewerkingen

Navigatiemenu