Stenkil: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
62 bytes toegevoegd ,  14 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
(Kopie van Wikipedia-Deutsch / vertaald + bewerkt / Dynastie-blok toegevoegd)
 
| dynastie = [[Huis Stenkil]]
}}
'''Stenkil Ragnvaldsson''' (ca. [[1028]] - [[1066]]) was van ongeveer [[1060]] tot zijn dood koning van Zweden. Stenkil was de vader van de latere Zweedse koningen [[Erik (VII) van Zweden|Erik VII]], [[Halsten van Zweden|Halsten]] en [[Inge I van Zweden|Inge (I)]] en grootvader van de latere Zweedse koningen [[Filippus van Zweden|Filip(pus) Halstensson]] en [[Inge II van Zweden|Inge (II) Halstensson]] die allen ook koning van Zweden zouden worden.
 
Volgens een historische saga uit [[Västergötland]] kwam Stenkil uit het dorp [[Levene]], dat in dit landsdeel ligt.
 
De IJslandse[[IJsland]]se [[Hervarar Saga]] schrijft over Stenkil dat hij een machtige man was uit een eerbiedwaardig geslacht. Zijn moeder (kan ook zijn stiefmoeder zijn) zou Astrith en zijn vader zou Ragnvald ''de Oude'' zijn.
 
Stenkil was aanvankelijk een [[Jarl]] in [[Svitjod]], in het land van de [[Svear]] (het volk van Zweden) en trouwde met een dochter van Emund ''de Oude''. Na de dood van Emund kozen de Svear hem tot hun koning omdat Emund zelf geen zonen nagelaten had. Zo verkreeg voor de eerste keer een persoon die niet tot het geslacht van [[Ynglinger]] behoorde de koningsmacht. Hiermee kwam het [[Huis Stenkil]] op de Zweede troon en zijn nakomelingen zouden tot [[1126]] (t/m [[Ragnvald Knaphövde]]) de troon bezetten.
 
In andere geschriften werd Stenkil als ondersteunder van de missionarissen van het [[aartsbisdom Hamburg-Bremen]] beschreven. Hij zou de geestelijken die door [[Adalbert van Bremen]] aangevoerd werden bij de bouw van een Stichtsticht in het oord [[Stiguna]] gehoplengeholpen hebben, waarna daar de eerste bisschopzetel[[bisschop]]zetel in oostelijk Zweden ontstond.
 
Stenkil stierf aan een ziekte van die tijd waraan ook de koning [[Harald III van Noorwegen]] in Engeland bezweek. Dit laat met een grote waarschijnlijkheid zijn jaar van sterven beschrijven omdat we weten dat Harald III van Noorwegen in 1066 stierf.
 
Na de dood van Stenkil streden twee troonopvolgers, beide met de naam Erik, om de koningtitel. Één van de twee was mogelijk een zoon van Stenkil. In de gevoerde gevechten lieten beide het leven en zo werd een andere zoon van Stenkil, [[Halsten van Zweden|Halsten]], Zweeds koning.
 
[[categorie:Koning van Zweden]]
133.229

bewerkingen

Navigatiemenu